Poluistina

Bećirović o robnoj razmjeni EU s BiH i zemljama u regionu

Udio robne razmjene između Bosne i Hercegovine i zemalja članica Evropske unije jeste veći od udjela robne razmjene između Crne Gore i Srbije s EU, ali ne u procentima koje je naveo član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Izvor: Facebook/Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović gostovao je 16. marta 2024. godine u programu BHRT-a. Tom prilikom govorio je, između ostalog, o putu BiH ka EU, pri čemu se osvrnuo na robnu razmjenu BiH i Evropske unije.

Naša ukupno vanjskotrgovinska razmjena sa zemljama EU je preko 73%, a sa svim ostalim državama 27%. Kada to komparirate sa svim državama u regionu, dolazimo do podatka da je ustvari BiH najviše vezana za EU. Recimo, izvoz susjedne Republike Srbije je negdje oko 63%, Crne Gore nešto manji itd.

Denis Bećirović, 16.3.2024.

S obzirom na to da Bećirović nije precizirao tačan period koji obuhvataju podaci koje je iznio, Istinomjer se obratio Bećirovićevom kabinetu molbom da nam proslijede navedenu informaciju. Do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Robna razmjena BiH s EU

Kako bismo provjerili tačnost tvrdnje Denisa Bećirovića, analizirali smo posljednje podatke o robnoj razmjeni BiH s inostranstvom kojima raspolaže Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Temeljni izvor podataka koje koristi Agencija za statistiku BiH jeste Jedinstvena carinska isprava (dokument koji deklarant podnosi carinarnici prilikom carinjenja robe). Agencija dobija podatke o robnoj razmjeni od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je riječ o podacima za 2023. godinu, ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine s inostranstvom iznosila je 44,5 milijardi KM, od čega je izvoz bio 16,7 milijardi, a uvoz 27,7 milijardi KM. Od toga, robna razmjena s Evropskom unijom iznosila je 28,5 milijardi KM, od čega je uvoz 16,4 milijarde KM. U skladu s navedenim, udio robne razmjene BiH sa zemljama EU u ukupnoj robnoj razmjeni u 2023. godini iznosio je 64,2%.

Tragom tvrdnje Denisa Bećirovića da je udio robne razmjene Crne Gore i Srbije s EU u ukupnoj robnoj razmjeni manji nego u BiH, konsultovali smo službene podatke o vanjskoj trgovini ovih dviju zemalja. U obzir smo uzeli podatke o robnoj razmjeni spomenutih zemalja za svih 12 mjeseci prošle godine.

Robna razmjena Crne Gore s EU

Prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore, ukupna robna razmjena ove zemlje s drugim zemljama u 2023. godini iznosila je približno 4,5 milijardi eura, od čega je uvezeno 3,8 milijardi eura. Kada je riječ o robnoj razmjeni sa zemljama Evropske unije, ona je iznosila skoro dvije milijarde eura, a udio robne razmjene sa zemljama EU u odnosu na ukupnu robnu razmjenu iznosi 44,3%.

Robna razmjena Srbije s EU

Prema saopćenju Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije koje obuhvata 2023. godinu, ukupna robna razmjena ove države s inostranstvom iznosila je 65,5 milijardi eura, od čega se 36,8 milijardi eura odnosi na uvoz. Od iznosa ukupne razmjene, vrijednost robne razmjene sa zemljama Evropske unije u prošloj godini iznosila je nešto više od 39 milijardi eura, što čini 59,7% od ukupne robne razmjene Srbije s inostranstvom u prošloj godini.

Udio robne razmjene i Bosne i Hercegovine i Srbije s EU niži je od onog koji je naveo Bećirović. S druge strane, s obzirom na činjenicu da je udio robne razmjene Bosne i Hercegovine s EU viši od udjela robne razmjene Crne Gore i Srbije s EU, Istinomjer tvrdnju Denisa Bećirovića da je “vanjskotrgovinska razmjena BiH s EU preko 73%” i da je robna razmjena Srbije s EU “63% te Crne Gore nešto manja” ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!