Neistina

I delegati iz reda srpskog naroda ostavljali su Dom naroda PSBiH bez kvoruma za rad

Nije tačno da delegati iz reda jednog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu i ranije napuštali sjednicu kada se glasalo o pojedinim zakonima, nakon čega nije bilo kvoruma za rad.

Izvor: SDS

Nakon što su četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda prije glasanja o dnevnom redu 14. sjednice Doma naroda PSBiH (DN PSBiH) na kojem se trebao naći zakon o ustavnom sudu BiH napustili sjednicu, predsjednik SDS-a Milan Miličević je u svom komentaru objavljenom na zvaničnoj stranici SDS-a 18. marta 2024. godine ustvrdio da ovakvih slučajeva nije bilo u prošlosti.

U BiH je svašta viđeno, ali još nije viđeno da se blokira Dom naroda PSBiH, što su danas uradili bošnjački delegati, jer im se ne dopada sadržaj zakona koji se našao na dnevnom redu. To je čist populizam što govori i činjenica da je upravo Šefik Džaferović 2014. godine stavio na dnevni red Predstavničkog doma PS BiH, jer to nalaže poslovnik. Ako im se ne dopada tekst zakona, mogu uložiti amandmane ili glasati protiv, ali ne mogu drugim braniti da imaju drugačije mišljenje.

Milan Miličević, 18.3.2024.

Na prijedlog dnevnog reda navedene sjednice, koja je trebala biti održana 18. marta 2024. godine, uvršten je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predložio delegat Želimir Nešković (SDS). Tokom rasprave o dnevnom redu, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović navedeni je prijedlog okarakterisao kao zakon koji udara u temelje BiH te rekao da bošnjački delegati ne žele u tome da učestvuju.

Molio sam vas da ne predlažete takav zakon, da ne podržavate uvrštavanje u dnevni red. Naš odgovor je ovo, nastavite bez Kluba bošnjačkog naroda.

Šefik Džaferović, 18.3.2024.

Četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda zatim su napustila sjednicu, te ju je, usljed nedostatka kvoruma, predsjedavajući DN PSBiH Kemal Ademović morao prekinuti.

U analizi “Šta čini razliku ukoliko stranka ima tri ili četiri delegata u Domu naroda PSBiH”, ali i nizu ocjena tvrdnji političkih aktera u BiH na tu temu, Istinomjer je detaljno pisao o načinu odlučivanja DN PSBiH kada se radi o broju delegata jednog od konstitutivnih naroda u tom zakonodavnom tijelu. Podsjećamo, u skladu s Ustavom BiH, kvorum DN PSBiH čin devet članova Doma naroda pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Uvidom u dosadašnji rad i funkcionisanje DN PSBiH, Istinomjer je utvrdio da, suprotno Miličevićevoj tvrdnji, ovo nije prvi ovakav slučaj.

Sjednica DN PSBiH zakazana za 27. juli 2010. godine također nije mogla biti održana zbog nepostojanja kvoruma, a nakon što su tadašnja tri delegata iz reda srpskog naroda, Dušanka Majkić (SNSD), Drago Ljubičić (SNSD) i Zoran Koprivica (SNSD), napustila sjednicu.

Kako je tada obrazložila tadašnja predsjedavajuća DN PSBiH Dušanka Majkić, razlog napuštanja sjednice bilo je sprečavanje glasanja o Zakonu o popisu u BiH.

Dobili smo informaciju da će Slobodan Šaraba i Mladen Ivanić prihvatiti ovakav prijedlog zakona u kojem je sporni član 48, a koji predviđa da se popis iz 1991. godine primjenjuje za formiranje vlasti do okončanja povratka izbjeglica. Ako bismo mi ostali na sjednici, ovaj zakon bi bio prihvaćen.

Dušanka Majkić, 27.7.2010.

Ovim Istinomjer tvrdnju Milana Miličevića da do sada nije bio slučajeva da se blokira odlučivanje u DN PSBiH na način da se napušta sjednica iz razloga da se o određenom zakonu to zakonodavno tijelo ne bi moglo očitovati ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!