Analize

Pregled sedmice: Neistine nove i neistine stare

U protekloj sedmici na Istinomjeru ste mogli čitati neistinite tvrdnje i domaćih i međunarodnih aktera, a počeli smo pratiti da li će u najavljenim rokovima biti završena tri obećana projekata.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić, komentarišući problematiku nabavke citostatika i refundacije troškova, rekao je da je budžet KS skoro jednakog iznosa kao budžet Republike Srpske, što je ocijenjeno neistinom.

Ministar transporta i komunikacija RS Nedeljko Čubrilović tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTRS izjavio je kako su željeznice element državnosti. Međutim, Konvencija iz Montevidea o pravima i dužnostima država definiše elemente državnosti, a željeznice nisu među tim elementima, što pokazuju i države koje nemaju željezničku infrastrukturu. O kojim je državama riječ čitajte na ovom linku.

Dvije tvrdnje Milorada Dodika kojima se nismo ranije bavili ocijenjene su neistinitim tako da nije istina da OHR zapošljava “više stotina službenika”, kao ni tvrdnja da u Sarajevu do prije dvije godine nije bila izgrađena nijedna stambena zgrada, jer se “sve rješavalo” upadanjem u stanove i kuće koje su napustili i prodali Srbi.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill bio je predmet neutemeljene tvrdnje, ali i međunarodni akter koji je u intervjuu za NIN iznio neistinitu tvrdnju. Naime, Hill se pridružio domaćim akterima koji su neistinito tvrdili da je Dejtonski mirovni sporazum “osnivački dokument” Bosne i Hercegovine.

S druge strane, član Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS Milan Zečević rekao je da je Hill izjavio kako je Svesrpski sabor dobar pokazatelj da se Dejtonski sporazum primjenjuje u BiH, ali i da je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije “ukidanje i izmještanje stranaca iz Ustavnog suda”. Nijedna od ovih tvrdnji nije utemeljena.

Analizirali smo gostovanje premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u Jutarnjem programu RTRS-a, koji je imao nekoliko neistinitih i neutemeljenih tvrdnji. Rekao je da su sankcije osobama i kompanijama bliskim Miloradu Dodiku utemeljene na “čaršijskim pričama”, kako BRICS zemlje poštuju različitosti i tuđi teritorijalni integritet te da se satelitima mogu tražiti resursi u utrobi zemlje. Zbog čega su ove tvrdnje sporne čitajte u našoj analizi.

Od prošle sedmice pratimo i tri najave. Tako ćemo pratiti da li će zgrada Vlade Posavskog kantona biti obnovljena do kraja godine, hoće li zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH biti u parlamentarnoj proceduri u oktobru 2024. godine, kao i da li će u septembru biti otvorena besplatna ginekološka ambulanta za Romkinje u Tuzli.

Isto tako, kontinuirano pratimo hoće li naljeto ove godine biti završena sarajevska IX transverzala, čija je izgradnja započela još 2016. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!