Najave

Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH u parlamentarnoj proceduri u oktobru ove godine?

Prema riječima federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji predviđa neradnu nedjelju, naći će se u parlamentarnoj proceduri u oktobru ove godine.

Screenshot: FENA / YouTube

Povodom početka javne rasprave o zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH, federalni ministar trgovine Amir Hasičević najavio je da će se ovaj zakon u parlamentarnoj proceduri federalnog Parlamenta naći u oktobru ove godine.

Mi očekujemo do početka septembra da Federalno ministarstvo trgovine odradi svoj dio posla, kako bi ovaj zakon išao u dalju proceduru u septembru, i evo, ja očekujem negdje oktobar da bude mjesec kada bi taj zakon trebao da dođe na dnevni red oba doma Parlamentarne skupštine.

Amir Hasičević, 19.6.2024.

Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji predviđa neradnu nedjelju, Vlada Federacije BiH usvojila je u decembru 2023. godine. Nakon toga, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nacrt zakona usvojen je krajem aprila ove godine, dok je u Domu naroda usvojen sredinom maja.

O zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH detaljnije smo pisali u analizi “Uskoro neradna nedjelja u Federaciji BiH?”, a na platformi Javna rasprava možete pročitati detaljniju analizu ovog zakona.

Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Nacrt ovog zakona, Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je početkom juna javnu raspravu o zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH.

Prva javna rasprava održana je u Mostaru 6. juna, a nakon toga su održane još tri javne rasprave (Zenica, Tuzla i Sarajevo). Sljedeća javna rasprava planirana je u Bihaću 26. juna.

Shodno najavi ministra Hasičevića, Istinomjer će pratiti da li će se zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH u parlamentarnoj proceduri naći u oktobru 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!