Najave

U septembru besplatna ginekološka ambulanta za Romkinje u Tuzli?

U septembru 2024. godine trebala bi biti otvorena obnovljena ginekološka ambulanta u kojoj će Romkinje imati prioritet i besplatnu uslugu.

Izvor: BHRT

Gostujući u programu TVSA, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić govorio je o projektima i novčanim sredstvima koje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ulaže u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite Roma i Romkinja. Posebno je izdvojio pilot-projekat u kojem su Ministarstvo, Udruženje Roma “Euro Rom” i Dom zdravlja Tuzla uložili sredstva da se obnovi ginekološka ambulanta u Tuzli.

Prošle godine smo radili jedan pilot-projekat u Tuzli, gdje smo sa Udruženjem Roma i Domom zdravlja pokušali da obnovimo ambulantu ginekološku. Naše ministarstvo je dalo određena sredstva. Dom zdravlja i mi, hvala Bogu, u septembru mjesecu ćemo otvoriti ginekološku ambulantu, gdje će romska populacija imati besplatnu uslugu, prioritet, znači svako ko je vezan za tu problematiku, a naravno, imat će koristi drugi građani Tuzle da tu koriste uslugu.

Sevlid Hurtić, 19.6.2024.

Istinomjer će pratiti da li će se u septembru otvoriti obnovljena ginekološka ambulanta u Tuzli u kojoj će Romkinje imati pravo na besplatne usluge.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!