Neutemeljeno

Ambasador SAD-a u Srbiji nije govorio ono što Zečević tvrdi

U 14 prioriteta Evropske komisije nije navedeno da je nužno “ukinuti i izmjestiti” međunarodne sudije iz Ustavnog suda BiH niti je Christopher Hill izjavio da je Svesrpski sabor dobar pokazatelj da se Dejtonski sporazum primjenjuje u BiH.

Screenshot: RTRS

Spoljni član Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Milan Zečević gostovao je na RTRS 15. juna 2024. godine, pritom iznoseći dvije neutemeljene tvrdnje.

Odlazak stranih sudija i 14 prioriteta Evropske komisije

Zečević je na temu EU integracija Bosne i Hercegovine izjavio da je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije “ukidanje i izmještanje stranaca iz Ustavnog suda”:

Vi imate da onih 14 prioriteta koji su nam postavljeni još 2019. godine, jedan od tih prioriteta naglašava ukidanje i izmještanje stranaca iz Ustavnog suda, znači da Ustavni sud bude popunjen domaćim akterima.

Milan Zečević, 15.6.2024.

Član VI Ustava BiH kaže da se Ustavni sud BiH sastoji od devet članova, odnosno da “četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, dva člana Skupština Republike Srpske, a preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH” te se u njemu dalje dodaje da sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili bilo koje susjedne države.

Kako je predviđeno Ustavom, za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština BiH može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U jednom od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godine navodi se da je “potrebno temeljno unaprijediti institucionalni okvir, uključujući i na ustavnom nivou, kako bi se (…) reformisao Ustavni sud, uključujući i rješavanje pitanja međunarodnih sudija i osiguralo provođenje njegovih odluka”.

Ovaj prioritet, niti bilo koji od preostalih, nema eksplicitnog pomena da je nužno “ukinuti i izmjestiti” međunarodne sudije iz Ustavnog suda BiH, kako je to Zečević konstatovao.

Komentar ambasadora SAD-a u Srbiji o Svesrpskom saboru

Zečević se u nastavku emisije osvrnuo i na intervju ambasadora SAD-a u Srbiji Christophera Hilla koji je dao za nedjeljnik NIN te je ustanovio da je Hill pohvalno govorio o nedavno održanom Svesrpskom saboru.

Imamo kontradiktorno mišljenje unutar američke spoljne politike. Imate ovdje Murphyja, američkog ambasadora, koji osudi Svesrpski sabor, a s druge strane, evo vidjeli smo preksinoć, američki ambasador u Srbiji Christopher Hill je rekao da je Svesrpski sabor jedan dobar pokazatelj da se Dayton ovdje primjenjuje, da je teritorijalni integritet koji je propisan u Daytonu osnova očuvanja čitave BiH.

Milan Zečević, 15.6.2024.

Istinomjer je već analizirao intervju Hilla za nedjeljnik NIN, koji je objavljen 13. juna ove godine, te smo neistinitom ocijenili njegovu izjavu da je Dejtonski sporazum “osnivački dokument” BiH.

Svesrpski sabor, pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, održan je 8. juna 2024. godine u Beogradu. U sklopu Sabora održani su zajednička sjednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, sastanak predsjednika Srbije i predsjednika RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a potpisana je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Hill se tokom intervjua kratko osvrnuo i na ovaj događaj, ali nije konstatovao da je Svesrpski sabor dobar pokazatelj da se Dejtonski sporazum primjenjuje u BiH, kako je to Milan Zečević ustvrdio.

U Beogradu je tokom vikenda održan veliki događaj, jedna posebna manifestacija, sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale. Ali mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dayton osnova teritorijalnog integriteta Bosne, teritorijalnog integriteta entiteta unutar Bosne i da ove elemente Daytona moraju poštovati sve strane.

Christopher Hill, 13.6.2024.

Shodno navedenom, tvrdnje Milana Zečevića da je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije “ukidanje i izmještanje stranaca iz Ustavnog suda”, kao i da je Christopher Hill izjavio da je Svesrpski sabor dobar pokazatelj da se Dejtonski sporazum primjenjuje u BiH, Istinomjer ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!