Neistina

Dejtonski sporazum nije “osnivački dokument” BiH

Tvrdnju Christophera Hilla da je Dejtonski sporazum “osnivački dokument” BiH demantuje prvi član Ustava BiH, koji definiše kontinuitet postojanja BiH.

Screenshot: NIN

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill u intervjuu za nedjeljnik NIN iznio je tvrdnju da je Dejtonski mirovni sporazum “osnivački dokument” Bosne i Hercegovine:

Što se tiče Bosne, Dejton je očigledno osnivački dokument ove bosanske države i mislim da je Dejton univerzalno podržan.

Christopher Hill, 13.6.2024.

Istinomjer je već ocjenjivao tvrdnje političkih aktera/ki o tome da je BiH nastala “na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma” ili da je “dejtonska tvorevina” (1, 2).

Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom u Mrkonjić-Gradu 25. i 26. novembra 1943. godine, usvojena je rezolucija u kojoj je izražena volja delegata da Bosna i Hercegovina bude uspostavljena u obliku federalne državne jedinice koja je ravnopravna drugim državama u Jugoslaviji. Status Bosne i Hercegovine kao federalne državne jedinice potvrđen je odlukama Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine u Jajcu.

BiH je nezavisnost od SFRJ proglasila 1. marta 1992. godine nakon održanog referenduma. Zemlje članice tadašnje Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države, dok je BiH 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda (UN).

Tvrdnju Christophera Hilla da je Dejtonski sporazum “osnivački dokument” BiH demantuje prvi član Ustava BiH, koji definiše kontinuitet postojanja BiH.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH

S obzirom na navedeno, tvrdnju Christophera Hilla da je Dejtonski sporazum “osnivački dokument” BiH Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!