Analize

Višković neistinito o sankcijama, BRICS-u, satelitima i litijumu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković neistinito je tvrdio kako su sankcije osobama i kompanijama bliskim Miloradu Dodiku utemeljene na “čaršijskim pričama”, kako BRICS zemlje poštuju različitosti i tuđi teritorijalni integritet, kako sateliti traže resurse u utrobi zemlje, a pokazao je i nedosljednost po pitanju rudarenja litijuma u Loparama.

Izvor: Vlada RS / Facebook

Prilikom gostovanja u jutarnjem programu RTRS-a 20. juna 2024. godine premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio kako su najnovije sankcije ljudima bliskim Miloradu Dodiku uvedene bez argumenata, dokaza i činjenica.

Obrazloženja ne da su smiješna, nego su žalosna. Iako dolaze od američkog Ministarstva finansija, koje bi trebalo da drži neki svoj dignitet i da ima neku težinu, ovo je čista čaršijska priča rekla-kazala. Bez jednog argumenta, bez jednog dokaza, bez jedne činjenice, što znači da je ovdje na pomolu gola sila.

Radovan Višković, 20.6.2024.

Iako obrazloženje o razlozima uvođenja sankcija američkog Ministarstva financija nije sudski dokazana činjenica, suprotno Viškovićevim tvrdnjama, sankcije nisu uvedene bez argumenata, dokaza i činjenica. U obrazloženju se jasno navodi kako Milorad Dodik koristi službenu poziciju na kojoj se nalazi za prikupljanje ličnog bogatstva preko kompanija povezanih s njim i s njegovim sinom Igorom Dodikom te izrabljuje vlastiti narod za ličnu korist.

U obrazloženju sankcija izneseno je da Dodik usmjerava ugovore Vlade Republike Srpske prema mreži kompanija koje on i njegov sin Igor Dodik nadziru preko nominalnih direktora i vlasnika koji im služe za prikrivanje svoje uloge. Prema obrazloženju sankcija, financijske odluke donosi Igor Dodik iako su nominalni vlasnici i direktori kompanija Đorđe Đurić i Milenko Čičić.

Navodi se kako se radi o kompanijama Infinity, Prointer, Kaldera, Sirius i drugim te kako je Igor Dodik bio uključen u izbor direktora Siriusa u aprilu 2024. godine te odobrio plan sanacije dugova Kaldere. Također je kroz primjer prijenosa vlasništva Alternativne televizije između Prointera i Infinity media te K-2 navedeno kako mreža Milorada Dodika restrukturira kompanije i mijenja im vlasništvo kako bi prekrila Dodikovu ulogu i izbjegla sankcije.

Budući da obrazloženje sankcija jasno navodi argumente, činjenice i dokaze o postojanju i funkcioniranju mreže kompanija koje kontroliraju Milorad i Igor Dodik, Viškovićeva tvrdnja je neistinita.

Govoreći o zemljama BRICS-a, Višković navodi kako se radi o zemljama koje uvažavaju različitosti i tuđi teritorijalni integritet.

I to su zemlje koje uvažavaju različitosti, zemlje koje uvažavaju drugoga, zemlje koje uvažavaju tuđi teritorijalni integritet i suverenitet.

Radovan Višković, 20.6.2024.

Zemlje BRICS-a izvorno su činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a ovoj grupaciji naknadno je pristupilo još nekoliko država: Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Radi se o zemljama koje nisu poznate po uvažavanju različitosti i tuđeg teritorijalnog integriteta.

Iran je 2023. godine pogubio 853 ljudi. Transparency International smatra da iranske vlasti koriste pogubljenja kako bi proširile strah među stanovništvom i učvrstile svoj položaj. Tokom prošle godine pogubljeni su prosvjednici i aktivisti koji djeluju na društvenim mrežama. Osim toga, iranski kazneni zakon u članku 243. predviđa mogućnost smrtne kazne za mušku homoseksualnost.

Prema UN-ovom izvještaju iz 2022. godine, proizvoljno i diskriminatorno zatvaranje Ujgura i drugih muslimana koje provodi Kina može imati elemente zločina protiv čovječnosti. Izvještaj zaključuje kako su počinjene ozbiljne povrede ljudskih prava nad muslimanima u ovoj zemlji.

Rusija je u septembru 2022. godine aneksirala četiri regije Ukrajine te tako i formalno opet narušila teritorijalni integritet ove države nakon ranije aneksije Krima iz 2014. godine. Rusija je 2022. godine uz Krim aneksirala i Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson.

Zbog teških kršenja ljudskih prava i progona svih onih koje vlasti smatraju nepoželjnima u mnogim zemljama BRICS-a te ruske aneksije ukrajinskih oblasti, neistinita je Viškovićeva tvrdnja kako zemlje BRICS-a uvažavaju različitosti i tuđi teritorijalni integritet.

Višković je ustvrdio kako je Republika Srpska “skenirana iz satelita” te da je na temelju toga određeno kakvi se sve resursi nalaze u ovom entitetu.

Republika Srpska, onog momenta kad je skenirana, a ona je skenirana satelitski, i vi znate danas sa kakvom tehnikom i tehnologijom svijet raspolaže, da jednostavno iz zemljine orbite može da snimi šta se nalazi u utrobi ili unutrašnjosti same zemlje i da onda na osnovu toga ima procjene šta na određenom lokalitetu postoji.

Radovan Višković, 20.6.2024.

Satelite imaging corporation, koji pruža usluge satelitskog snimanja u rudarskom sektoru, navodi kako ovakva vrsta snimanja može biti važan pomoćni alat u rudarskim istraživanjima. Satelitske snimke mogu odrediti gdje se nalaze naseljena područja, ceste, pruge i druga infrastruktura kako bi pomogle odrediti utjecaj rudarskih projekata. Isto tako, mogu mapirati vegetaciju i sastav tla. Međutim, suprotno Viškovićem tvrdnjama, sateliti ne mogu odrediti šta se nalazi u utrobi zemlje niti pronaći podzemne resurse. Upravo se zbog toga i koriste geološka istraživanja prilikom čega se tlo buši do potrebnih dubina kako bi se dobili uzorci i identificirali resursi.

Višković je tokom gostovanja u više navrata insinuirao da je Republika Srpska meta stranih moćnika koji pokušavaju doći do njenih prirodnih bogatstava.

Rusija kao, da ne kažem skoro, na vrhu te ljestvice, broj jedan, onda treba oteti Rusima njihovo. Zašto bi vi uživali u nekom vašem, da kažem, bogatstvu koje imate, zašto to, ako ja cijenim da sam jače i ne bih prigrabio za sebe, pa da na neki način ja raspolažem tim itd. Tako da, ovdje je sve poznato. Ove sankcije, ovi pritisci na Republiku Srpsku su da se Republika Srpska ekonomski, finansijski i na svaki i mnogi način, da ne kažem, iscrpljuje, i da se pokuša doći do nekog rukovodstva ili do nekih ljudi koji bi u datom momentu pristali na ono što žele ti moćnici da se ovdje desi.

Radovan Višković, 20.6.2024.

Govoreći o stranim moćnicima i resursima u Republici Srpskoj, premijer Višković propustio je reći kako upravo njegova vlada i on lično podržavaju rudarske projekte u Republici Srpskoj koje provode strane kompanije. Višković je tako 6. marta 2024. izjavio da, usprkos protivljenju građana, podržava rudarenje litijuma u Loparama, odnosno rudnik koji planira otvoriti švicarska kompanija Arcore AG, ako struka kaže da je to sigurno za okolinu i zdravlje.

Radovan Višković je tokom gostovanja iznio neistinite tvrdnje o sankcijama, BRICS-u i satelitskim snimanjima te pokazao nedosljednost po pitanju rudarenja litijuma u Loparama.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!