Neistina

OHR ne zapošljava “više stotina službenika”

Na zvaničnoj stranici OHR-a navedeno je da od jula 2023. godine u OHR-u radi 20 stranih državljana, od kojih su 16 diplomate koje su postavile vlade njihovih zemalja, te 73 člana domaćeg osoblja.

Izvor: Twitter/@MiloradDodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 17. juna 2024. godine ponovo je govorio o Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR), konstatujući ovog puta da OHR ima više stotina zaposlenih:

Kristijan Šmit je nelegalno izabran kada je riječ o relevantnim organima UN, dok je OHR narastao na više stotina službenika, što je značajan aparat koji je sebe morao da hrani, izmišlja poslove, nameće rješenja, kao i probleme da bi mogao da opstane.

Milorad Dodik, 17.6.2024.

Istinomjer se u više navrata bavio tvrdnjama zvaničnika/ca kojima se osporavaju Schmidtov legalitet i legitimitet na poziciji visokog predstavnika (1, 2, 3, 4), uključujući i analizu “Koliko su utemeljene tvrdnje o ‘nelegitimnosti’ izbora novog visokog predstavnika”.

Kako smo ranije pisali, Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje Christiana Schwarza Schillinga 2006. godine.

Kada se radi o broju zaposlenih u OHR-u, na zvaničnoj stranici ove institucije navedeno je da od jula 2023. godine u OHR-u radi 20 stranih državljana, od kojih su 16 diplomate koje su postavile vlade njihovih zemalja, te 73 člana domaćeg osoblja.

Sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za provedbu mira (PIC), a budžet OHR-a za 2023/2024. godinu iznosi 5.857.618 eura.

Budući da OHR, prema službenim informacijama, ima 93 uposlenika/ce, tvrdnju Milorada Dodika da je OHR “narastao na više stotina službenika” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!