Neistina

Budžet KS ne iznosi “skoro kao budžet cjelokupne Republike Srpske”

Budžeti Kantona Sarajevo i Republike Srpske za 2024. godinu demantuju tvrdnju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Muamera Bandića da su njihovi iznosi skoro jednaki.

Screenshot: Facebook/BUKA

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić gostovao je 13. juna u Buka podcastu. Govoreći u kontekstu refundacije troškova za lijekove citostatike neophodne za liječenje onkoloških pacijenata/tica, Bandić je izjavio da je budžet KS skoro jednakog iznosa kao budžet Republike Srpske.

Moram da vas podsjetim da je budžet KS, kad kažem, skoro kao budžet cjelokupne Republike Srpske.

Muamer Bandić, 13.6.2024.

Budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu, usvojen krajem decembra 2023. godine, iznosi 1,53 milijarde KM. S druge strane, budžet Republike Srpske, također usvojen u decembru 2023. godine, iznosi 5,7 milijardi KM.

Osim toga, i budžeti KS i RS iz prethodnih godina demantuju tvrdnju zastupnika Bandića.

Zbog nedostatka ovog lijeka, u aprilu ove godine privremeno je obustavljeno pružanje terapija onkološkim pacijentima/cama u Sarajevu. Nedostatak citostatika dugogodišnji je problem, čemu svjedoči i tekst koji smo pisali još u martu 2019. godine.

Shodno činjenici da razlika između budžeta KS i budžeta RS iznosi više od četiri milijarde KM, Istinomjer tvrdnju Muamera Bandića da je budžet KS “skoro kao budžet cjelokupne Republike Srpske” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!