Neistina

Dodik neistinito o stambenoj izgradnji u Sarajevu

Milorad Dodik neistinito tvrdi kako u Sarajevu do prije dvije godine nije bila izgrađena nijedna stambena zgrada, jer se “sve rješavalo” upadanjem u stanove i kuće koje su napustili i prodali Srbi.

Screenshot: Avaz TV

Prilikom gostovanja na Avaz TV 20. juna 2024. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako do prije dvije godine u Sarajevu nije započeta gradnja nijedne nove stambene zgrade.

Pa vi do sad, do prije dvije godine, niste imali započetu nijednu novu stambenu zgradu. Sve se rješavalo time što se upadalo u stanove koje su napustili i kuće koje su napustili i jeftino prodali Srbi.

Milorad Dodik, 20.6.2024.

Suprotno tvrdnjama Milorada Dodika, stambena izgradnja u Sarajevu prisutna je dugi niz godina, što je vidljivo i golim okom i prema podacima investitora, kao i po medijskim napisima. Samo je Stambeni fond Kantona Sarajevo od 2000. godine do danas izgradio 27 stambenih zgrada te učestvovao u izgradnji više od 3.500 stambenih jedinica na preko 200 lokacija.

Neke od tih stambenih jedinica nalaze se u novoizgrađenim naseljima, poput naselja Nova Otoka, naselja Tibra na Stupu i u Buća Potoku, zatim naselja Bulevar, Sarajevo Wavesa na Ilidži itd.

Nelegalno zaposjedanje imovine tokom rata u Bosni i Hercegovini bilo je uobičajeno. Međutim, u poslijeratnom periodu izvršen je povrat stanova originalnim nosiocima stanarskog prava pod pritiskom i nadzorom Ureda visokog predstavnika, koji je nadzirao zakonodavstvo po ovim pitanjima. Osobe koje su napustile stanove nad kojima su imale stanarsko pravo mogle su ih otkupiti nakon povratka i života u njima dvije godine te, nakon otkupa, po slobodnoj volji, prodati ako to žele.

Budući da su u poslijeratnim godinama u Sarajevu izgrađene mnogobrojne stambene zgrade, da postoji tržište nekretninama s visokim cijenama stanova te da je povrat stanova izvršen u poslijeratnom periodu, izjavu Milorada Dodika ocjenjujemo kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!