Nedosljedno

Poigravanje s nacrtom kantonalnog budžeta “samo da bi vidjeli reakcije”

Posljednjih mjeseci svjedočili smo, u nekoliko navrata, dramama oko neodržavanja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, o čemu je Istinomjer tada i pisao. Slična drama odigrala se i jučer, nakon čega je prekinuta hitna sjednica Skupštine KS na kojoj se trebalo raspravljati o Nacrtu budžeta KS za 2019. godinu, te Zakonu o izvršenju budžeta KS.

Prije samo par dana premijer KS, Adem Zolj izgovorio je niz hvalospjeva o budžetu za 2019. godinu, a ministar finansija KS, Jasmin Halebić podcrtao je kako “vladu nije omelo” predizborno stanje, te da je ista izradila Nacrt budžeta za 2019. godinu kako bi se svi započeti i planirani projekti mogli realizovati bez zastoja.

Nakon utvrđenog Nacrta budžeta KS za 2019. godinu, Zolj je pojasnio važnost što ranijeg njegovog usvajanja, te osim što je posebno izdvojio početak izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, pomenuo je i druge projekte zbog kojih je što prije potrebno usvojiti budžet.

Radit će se na izgradnji univerzitetske biblioteke, energetskoj efikasnosti objekata, rekonstrukciji vodovodne mreže, izgradnji škola, zdravstvene ustanove će dobiti kapitalne transfere, planirana je i nabavka novih vozila za javni gradski prijevoz.

Kada su u pitanju rashodi, 150 miliona KM bit će izdvojeno za kapitalne projekte, poput izgradnje I i IX transferzale, za novi vozni park javnog gradskog prijevoza bit će izdvojeno 15 miliona KM, povećana je osnovica za plate s 276 KM na 315 KM, što je primjereno rastu ekonomije.

Adem Zolj, 15.11.2018.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 15.11.2018. godine Nacrt kantonalnog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 928.370.000 KM, a o kojem je juče trebao odlučivati novi saziv Skupštine Kantona Sarajevo. Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je 16.11.2018. godine, kada je i izglasano održavanje jučerašnje sjednice, a devni red, na kojem je bilo razmatranje Nacrta budžeta za 2019. godinu usvojen je sa 20 glasova za i 11 suzdržanih.

Tada je i ministar finansija Kantona Sarajevo i Zoljev stranački kolega, Jasmin Halebić napomenuo da je “ovaj saziv Vlade stvorio pretpostavke da se od kraja 2018. godine usvoji budžet za narednu godinu kako se ne bi osjetilo da je ovo bila izborna godina”.

Međutim, juče je Zolj povukao Nacrt budžeta sa dnevnog reda, a hitna sjednica na kojoj se trebalo razmatrati ovo pitanje je prekinuta, jer nakon pauze, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) nisu se vratili u salu, zbog čega je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda koji je predsjedavao ovom sjednicom, istu proglasio “prekinutom i završenom”. Konaković je iznio svoje mišljenje o razlozima zbog kojih je sjednica ovako okončana te dodao sljedeće:

Legalno je da predsjednik vlade Zolj povuče tačku s dnevnog reda. Zaista izražavam žaljenje jer ulazimo u problem finansiranja akademske zajednice, kao i svih drugih projekata koji očigledno i pred dobre volje većine, zbog povlačenja ovog materijala, neće biti finansirane.

Povreda poslovnika nije bilo, ovo je uobičajena procedura zbog karaktera. Nikakvih pravnih razloga za povlačenje nije bilo. Budžet ćemo komentarisati i otkriti prave razloge. Obavještavam vas da smo iscrpili dnevni red i da je prva sjednica završena.

Elmedin Konaković, 20.11.2018.

Nakon jučerašnje sjednice Skupštine KS, na kojoj je povučen Nacrt budžeta, zastupnici SDA i premijer Adem Zoljem održali su konferenciju za medije na kojoj je kao razlog njihovog bojkota navedeno “kršenje poslovnika”, Skupštine KS, ne navodeći pri tom na koje tačno članova poslovnika se referiraju.

Osim toga što je premijer Zolj povukao sa dnevnog reda Nacrt koji je izradila upravo Vlada na čijem je čelu, i da su zastupnici SDA ranije pristali na održavanje sjednice, zanimljive su i današnje izjave Mirze Čelika (SDA) koji je, za čin odlaska zastupnika SDA sa sjednice, koji je ranije pravdan time da jučerašnja “sjednica nije bila legalna”, iako je kompletan Klub SDA na konstituirajućoj sjednici glasao za održavanje jučerašnje hitne sjednice koja je trebala biti posvećana kantonalnom budžetu za narednu godinu, danas rekao da je SDA samo htjela “vidjeti reakcije”.

Na konstituirajućoj sjednici zastupnici SDA su glasali za zakazivanje hitne sjednice samo da bi vidjeli reakcije i šta će se dešavati i kako će reagirati oni koji kažu da imaju skupštinsku većinu. Na početku priče oni već negdje žure. U skladu s Poslovnikom, zakonom i Ustavom predviđenih rokova se trebaju pridržavati svi, bilo da su u poziciji ili na vlasti.

Mirza Čelik 21.11.2018.

Da se premijer Zolj i stranka SDA na neki način poigrala sa ovako važnim dokumentom kakav je Nacrt budžeta, zbog čega će mnogi projekti biti na čekanju, svjedoči i ova današnja Čelikova izjava.

Zbog svega navedenog kantonalni premijer Adem Zolj i Klub poslanika SDA u Skupštini KS, za uzrokovanje prekida sjednice i skidanje sa dnevnog reda razmatranje Nacrta budžeta za 2019. godinu, dobijaju ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!