Tramvaj do Hrasnice – deseta epizoda

Nakon mnogobrojnih neispunjenih obećenja, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Mujo Fišo i načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su zastupnici u Skupštini KS, Fikret Prevljak i Mirza Čelik, premijer KS, Adem Zolj, a ukupna finansijska vrijednost ulaganja procijenjena je na 22 miliona KM. Pomenuta sredstva će se osigurati u budžetima Kantona Sarajevo i Općine Ilidža za 2019. i 2020. godinu.

Ovaj projekt će doprinijeti razvoju Općine Ilidža, odnosno područja Hrasnice. Zajedno s Općinom planiramo i druge kapitalne projekte koji se odnose na žičaru, na uspostavljanju boljih saobraćajnih veza sa Hrasnicom, Sokolović Kolonijom, Stojčevcem i Vrelom Bosne.

Adem Zolj, 04.10.2018.

Ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo kazao je da očekuje finalni projekat u narednih 15 dana,  te da bi se ovaj kapitalni projekt trebao okončati za naredne tri godine.

Danas je Vlada KS izrazila svoju spremnost kako bi se što brže krenulo sa realizacijom projekta izgradnje pruge prema Hrasnici. Želim da kažem da postoji velika podrška od strane načelnika Općine Ilidža, predsjedavajućeg općinskog vijeća, zastupnika Čelika i Prevljaka, te ministra Kazazovića, koji su bili uporni da se ovaj projekt započne realizirati. Cilj Ministarstva saobraćaja je da Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo dobije ekološki čist prijevoz, što znači što više tramvaja, trolejbusa, a što manje autobusa koji stvaraju emisiju negativnih čestica u zrak. Glavni projekt je u završnoj fazi, očekujemo da će biti gotov u narednih 15-tak dana, i tada može da se raspiše tender za izgradnju pruge.

Mujo Fišo, 04.10.2018.

 

Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić istakao je da je Općina spremna učestvovati u svim načinima izgradnje i modernizacije pruge, bez obzira na cijenu.

..Čim počnemo prugu, već razmišljamo o sredstvima za žičare-znači, kabinska žičara do Bjelašnice, da otvorimo gore prostor za boravak tokom cijele godine i kabinska žičara s Vrela Bosne do  Golog Brda, a između toga da bude prostor za sportove, za zabavu i druge sadržaje. Uradili smo već otprilike 50 posto stvari, otkup zemljišta je bio jako skup ali smo uspjeli završiti, a oni koji misle da je ovo utopija varaju se.

Senaid Memić, 04.10.2018.

Istinomjer će pratiti realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge i dalje korake načelnika Senaida Memića i ministra Muje Fiše.

(Istinomjer.ba)

Tufekčić najavio skoro konstituisanje vlade Livanjskog kantona

Od oktobarskih Općih izbora 2018. godine prošlo je više od 5 mjeseci a građani/ke Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju...

Općina Centar obećala prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je da će prostor za realizaciju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva” biti obezbjeđen u ulici Džidžikovac. Naime, Fikret Grabovica,...NS najavljuje izmjene Krivičnog zakona BiH

Predsjednik Naše stranke (NS), Predrag Kojović u svjetlu okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu, 10. marta ove godine, najavio je da će zastupnici NS-a u državnom Parlamentu predložiti izmjene...