Analize

Drama u Skupštini KS, produkciju potpisuje TVSA

Zanimljiva dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo, obilježila su posljednja zasjedanja zastupnika u ovom mandatu. Počevši sa skandalom kod zakazivanja sjednice, višesatnih opstrukcija i razvlačenja sa dnevnim redom, TV prenosa, pa sve do blokiranja sjednice manjkom kvoruma, a sve sa ciljem da se na istoj ne raspravlja o finansijskim i izvještajima o radu javnih ustanova poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za medicinu rada KS, izvještajima o poslovanju KJKP “Vodovod i kanalizacije”, “PARK” itd.

 

Još prošlog mjeseca Istinomjer je pisao o zbrci koja je nastala sa zakazivanjem sjednica Skupštine KS, kada se dogodilo da zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS, Sejo Bukva, zakaže 44. sjednicu za 5. septembar. Dan nakon toga osvanula je informacija o zakazanoj 45. sjednici, a koja se kao trebala održati dan ranije. Dnevni red sjednice koju je zakazala predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić za 4. septembar, sadržavao je veliki broj tačaka koje su već bile uvrštene u dnevni red ranije zakazane sjednice.

“Skupštinska pometnja” nije završila na tome, te su nedugo nakon toga otkazane obje ranije zakazane sjednice, a članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo su se usaglasili oko novog dnevnog reda, te zakazali novu, radnu, 44. sjednicu.

Sjednica je održana 6. septembra, kako je i predviđeno, s tim da je nakon cjelodnevnog raspravljanja i usvajanja Nacrta zakona o studentskom standardu u KS, predsjedavajuća Babić prekinula sjednicu. Nažalost, prekid sjednice je značio da su izvještaji o radu javnih institucija tek trebali doći na red u nastavku ove sjednice. Nastavak rada 44. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zakazan je za 18. 09. 2018. godine.

Međutim, ni nastavak ove sjednice nije mogao proći bez ekscesa. Nova pometnja je nastalala zbog upita kojeg je TVSA uputila Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), na temu da li je prihvatljivo da prenose sjednice Skupštine KS u toku izborne kampanje. Iako su iz RAK-a dobili pozitivan odgovor, TVSA je izvjestila suprotno.

Predsjednik NS i zastupnik u Skupštini KS, Predrag Kojović povodom pomenutih dešavanja izjavio je:

Prenošenje sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ne predstavlja favoriziranje nijednog političkog subjekta. Ovo je jasno i iz dopisa koji je RAK uputio Televiziji Sarajevo. RAK zahtijeva samo nepristrasno izvještavanje u predizbornom periodu, što se ispunjava upravo prenosom sjednice. Ujedno se time ispunjava i zakonska obaveza koju Televizija Sarajevo kao javni emiter ima.

Predrag Kojević, 16.09.2018.

Međutim, nešto drugačije mišljenje iznio je Zvonko Marić, član kluba zastupnika SBB-a:

Regulatorna agencija se ogradila samo da ne bude ekcesa. Ovo je pokušaj cenzuriranja i na neki način friziranja onoga što su uradili Vlada i Skupština. Mislim da ćemo mi istrajati i da će TV prijenosa biti. Ovo je svojevrsni autogol TVSA. Zgrožen sam ovim što se desilo.

Zvonko Marić, 18.09.2018.

Zastupnik Naše stranke, Edin Forto, također tvrdi da u dopisu Regulatorne agencije nigdje ne piše da se sjednica ne može prenositi.

Može i treba sjednica da se prenosi. Čak smo podržali zahtjev jednog od šefova klubova da se održi kolegij i da se dogovori da se sjednica prenosi uživo.

Edin Forto, 18.09.2018.

 

U Poslovniku o radu Skupštine Kantona Sarajevo, jasno je naglašeno članovima 110. i 111. da je rad Skupštine javan, te da Skupština obezbjeđuje javnost rada blagovremenim, potpunim i objektivnim informisanjem javnosti o svom radu. Također Poslovnikom je utvđeno da:

“Skupština obezbjeđuje svim sredstvima javnog informisanja, pod jednakim uslovima, pristup informacijama kojima raspolaže, omogućava pristup skupštinskim materijalima, izdaje službena saopštenja i organizuje konferencije za štampu. Pristup informacijama iz prethodnog stava može biti uskraćen samo ako one predstavljaju državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu na način propisan zakonom ili drugim propisima donesenim na osnovu zakona. “

Sam rad Kantonalne TV uređen je na osnovu člana 26. i 28. stav (4) Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, člana 6. stav 2. Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine i člana 36. Odluke o usklađivanju statusa javnog preduzeća „Televizija Kantona Sarajevo sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

TVSA se također obavezala da će prenositi sve sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, a u ovogodišnjem izvještaju o radu i poslovanju, je čak iskazala opredjeljenje da u narednom periodu direktno prenosi i sjednice Parlamenta FBiH te Gradskog vijeća Sarajeva.

Iz svega navedenog može se zaključiti da zaista nije bilo potrebe da se o prenošenju sjednice, dodatno polemiše, niti o tome odlučuje glasanjem. Međutim, stvari su se kao i obično morale rješavati težim putem.

Odluka da se Skupština Kantona Sarajevo, na kojoj se nalaze najvažniji finansijski izvještaji javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština KS, prenosi donešena je sa 22 zastupnička glasa, te je TVSA dobila instrukcije da u roku od pola sata uključi kamere i počne sa direktnim prenosom. Međutim, nakon pauze, na sjednicu se vratilo svega 17 zastupnika, što nije bilo dovoljno za kvorum, te je tako prenos sjednice trajao svega nekoliko minuta.

Sjednici su prisustvovali: Sejo Bukva, Amel Mekić, Dževad Rađo, Edin Forto, Elvedin Okerić, Goran Akšamija, Mario Vukasović, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo, Mirza Čelik, Neira Dizdarević, Predrag Kojović, Sabina Ćudić, Segmedina Srna Bajramović, Selma Filipović i Zvonko Marić.

Nakon što je predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma, uslijedio je svojevrsni medijski rat praćen raznim optužbama ko je zapravo kriv za neodržavanje ove sjednice.

Za kvorum je bio potreban samo još jedan zastupnik, pa se postavlja pitanje gdje je nestalo 5 zastupnika koji su samo par sati prije glasali za prenos skupštine?

Nakon što je objavljeno saopštenje Sabine Ćudić, zastupnice Naše stranke, u kojem se navodi da su za neodržavanje sjednice krivi zastupnici SDA i SBB-a, zastupnik Zvonko Marić je na isto odgovario sa tvrdnjom da SBB nije kriv, jer je sasvim dovoljan broj njihovih zastupnika bio prisutan:

Sabina Ćudić laže, to je njen manir i prljavi put, jeftini politički poeni su njen prioritet i opsesija. Sve je lako provjeriti, samo uzmete spisak ljudi koji je službeno napravio sekretar Skupštine KS i vidite spisak koliko je naših zastupnika bilo prilikom prozivke. Od šestero bilo je četvero prisutno, sasvim dovoljno. To je najbolji dokaz moje tvrdnje da Sabina laže u predizborno vrijeme i pokazuje svoju ostrašćenost. To je manir Naše stranke i Sabine lično.

Zvonko Marić, 18.09.2018.

 

U istoj vijesti koja prenosi Marićev demant stoji informacija o tome da je Rasim Lakota u trenutku prozivke bio u hodniku, a i na samom prenosu sjednice se vidi komešanje kada dolazi do prozivke Lakotinog prezimena.

Koji je razlog Lakotinog neulaska u salu nakon prozivanja zastupnika, da li je taj hodnik bezgranični prostor iz kojeg nije moguće pristupiti sali pa predsjedavajuća nije sačekala ni 3 minute da prekine sjednicu, i na kraju kome je u interesu da se održavanje ove sjednice pomjeri nakon izbora, pitanja su na koja građani očigledno neće dobiti adekvatne odgovore. Ono u šta mogu biti sigurni pak je da ti isti građani ponovo ostaju uskraćeni za informacije o finansijskim izvještajima i poslovanju javnih ustanova. Sve ostalo, reklo bi se, samo je dio sveopšteg predizbornog cirkusa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!