Analize

Neistinite tvrdnje obilježile proteklu sedmicu

Tokom protekle sedmice Istinomjer je zabilježio šest neistinitih, po jednu neutemeljenu i većim dijelom neistinitu tvrdnju te jedno obećanje. Jedan stav ocijenili smo nedosljednim, a kroz prošlosedmičnu analizu osvrnuli smo se na usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminaliziraju uvreda i kleveta.

Nakon što su 18. marta, nakon najavljene projekcije filma “Pride” i diskusije na temu “savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja”, napadnuti/e novinari/ke, aktivisti i aktivistkinje u Banjaluci, gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković iznio je stav o ovom događaju. On je, između ostalog, ustvrdio da “Banjaluka ne ulazi u ničije u pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način”. Budući da u okviru spomenutog događaja nije najavljena nikakva “parada”, Istinomjer je Stanivukovićevu poruku da nije za to da se “paradira na taj način” ocijenio neutemeljenom.

Govoreći o odnosu BiH s Velikom Britanijom i SAD-om, predsjednik RS Milorad Dodik ustvrdio je da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, ali ne i država BiH. S obzirom na to da je Republika Bosna i Hercegovina na više mjesta u Dejtonskom sporazumu definisana kao “strana” u sporazumu, Istinomjer je ovu tvrdnju Milorada Dodika ocijenio neistinitom.

Komentirajući sankcioniranje bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je da je i ranije bio okarakteriziran kao kriminalac, pozivajući se pritom na članak New York Timesa. S obzirom na to da se navodi Bakira Izetbegovića ne podudaraju sa sadržajem članka na koji se poziva, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio većim dijelom neistinitom.

Istinomjer je neistinitom ocijenio i Izetbegovićevu tvrdnju da je Medicinski fakultet u Sarajevu najstarija obrazovna institucija u BiH. Suprotno njegovoj tvrdnji, nekoliko obrazovnih ustanova osnovano je prije Medicinskog fakulteta, a među njima su Gazi Husrev-begova medresa i Poljoprivredno-šumarski fakultet.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije PD PSBiH Albin Muslić tokom sjednice Predstavničkog doma rekao je da je ova komisija u dva navrata većinom glasova prisutnih članova/ica ustanovila da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu BiH nije usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH. U drugom očitovanju Ustavnopravne komisije o spomenutom Prijedlogu zakona četirima glasovima “za” i četirima glasovima “protiv” Komisija je ustanovila da dopune zakona nisu usklađene s Ustavom i pravnim sistemom, zbog čega smo tvrdnju Albina Muslića ocijenili neistinitom.

Delegat u Domu naroda državnog Parlamenta Ilija Cvitanović ustvrdio je da je visoki predstavnik imao “preko 100 intervencija u Ustav BiH” i da je za izmjene Ustava “potrebna dvotrećinska većina u Domu naroda PSBiH”. S obzirom na to da visoki predstavnik uopće nema ovlasti da vrši intervencije u Ustav BiH te budući da je za izmjene Ustava BiH potrebna saglasnost dvije trećine prisutnih zastupnika/ca u Predstavničkom domu, što nije slučaj i s Domom naroda, Istinomjer je tvrdnje Ilije Cvitanovića ocijenio neistinitim.

Neistinitom smo ocijenili i tvrdnju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Harisa Šabanovića da Vlada FBiH “nikada nije formirana prije proljeća”. Njegovu tvrdnju demantira činjenica da je Vlada FBiH imenovana “prije proljeća” nakon općih izbora 1998, 2000, 2002. i 2010. godine.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto izjavio je da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH formiran prije svih dosadašnjih i da bi budžet institucija BiH mogao biti usvojen u rekordnom roku. Budući da su pojedini sazivi Vijeća ministara imenovani ranije, a što se odnosi i na usvajanje budžeta, Istinomjer je tvrdnje Edina Forte ocijenio neistinitim.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je prošle sedmice usvajanje zakona koje bi predstavljalo još jedan napad na osnovna ljudska prava i dodatnu diskriminaciju pripadnika/ca LGBTIQ populacije. Tokom istog gostovanja Dodik je izjavio da je to “sloboda čovjeka” te da nema ništa protiv “njih”, osim da njemu prilaze. S druge strane, Dodik je u prošlosti u više navrata održavao sastanke s osobama koje su u javnosti otvoreno govorile o svojoj pripadnosti LGBTIQ zajednici. Zbog toga je Istinomjer stav Milorada Dodika ocijenio nedosljednim.

U četvrtak, 23.3.2023. godine, Narodna skupština RS usvojila je, pored niza primjedbi i upozorenja ključnih organizacija i predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizira kleveta. Prethodno je Vlada RS usvojila Nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, nakon čega su uslijedile brojne reakcije javnosti iz RS, ali i čitave BiH. Više o ovoj temi čitajte u Istinomjerovoj analizi Kriminalizacija klevete u RS u kontekstu reakcija međunarodne zajednice: “Primjedbe međunarodnih zvaničnika ugraditi u tekst, ali…”.

Istinomjer od prošle sedmice prati i obećanje načelnika Sapne Zudina Mahmutovića da će ova lokalna zajednica do kraja 2023. godine dobiti Dom kulture.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!