Neistina

Visoki predstavnici nisu mijenjali Ustav BiH niti to mogu

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ilija Cvitanović (HDZ 1990) gostovao je u programu BHT1 17. marta 2023. godine, iznijevši tokom gostovanja dvije neistinite tvrdnje.

Izvor: FENA

Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav BiH

Cvitanović je, između ostalog, govorio o aktivnostima Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) te se pritom usprotivio intervencijama dosadašnjih visokih predstavnika u pravni sistem BiH, među kojima je, kako je rekao, “preko 100 intervencija na Ustav BiH”:

Evo ja imam prijedlog za njega. Nek ukloni, nek skloni sve nametnute odluke visokih predstavnika do sada, ako već ponovo mora dirati Ustav i Izborni zakon, da nas vrati na ono razdoblje prije nametanja i Paddyja Ashdowna i svih ostalih. Preko 100 intervencija na Ustav Bosne i Hercegovine, a nijedna nije prošla kroz parlament države.

Ilija Cvitanović, 17.3.2023.

Vijeće za provedbu mira u BiH je u decembru 1997. godine na Bonskoj konferenciji o implementaciji mira usvojilo “bonska ovlaštenja” kojim je omogućeno visokom predstavniku da smjeni s dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, kao i da donosi mjere kada strane ne mogu da se dogovore, odnosno druge mjere pri osiguranju implementiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na web stranici OHR-a prikazane su 923 odluke koje je ova institucija donijela od 1997. godine do danas. Iako su visoki predstavnici u nekoliko navrata donosili amandmane na ustave entiteta, kao što je to bio slučaj u oktobru 2022. s Odlukom o amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, nijedna intervencija visokog predstavnika nije se ticala Ustava Bosne i Hercegovine, suprotno tvrdnji Ilije Cvitanovića.

Naime, visoki predstavnik uopšte nema ovlasti da vrši intervencije u Dejtonski mirovni sporazum, te time ni njegov Anex IV – Ustav BiH, što je jasno iz ovlasti koje proističu iz njegovog mandata, a koje su istaknute i na zvaničnoj stranici OHR-a.

Da OHR nema mandat mijenjati Ustav BiH, potvrdio je i aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt u septembru 2022. godine:

To je jedinstven mirovni sporazum, jer se u njemu nalazi Ustav ove zemlje. Kao visoki predstavnik ne mogu mijenjati Dejtonski sporazum ili mijenjati Ustav BiH. Ustav može mijenjati jedino Parlament Bosne i Hercegovine, koji biraju građani ove zemlje, i donijeti izmjene koje su u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Christian Schmidt, 17.9.2022.

Za izmjene Ustava BiH nije potrebna dvotrećinska većina u Domu naroda

Pored navedenog, Cvitanović je u toku emisije iznio i tvrdnju da je za izmjene Ustava BiH neophodna dvotrećinska većina u oba doma Parlamentarne skupštine BiH:

Imamo Ustav takav kakav imamo, on je ograničavajući, on koči mnoge procese u Bosni i Hercegovini, ali on je takav. Ne možemo ga na silu mijenjati, ne možemo ga mijenjati bez 28 ruku u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine i bez dvotrećinske većine u Domu naroda.

Ilija Cvitanović, 17.3.2023.

Procedura izmjena i dopuna Ustava BiH definisana je njegovim članom 10. Kako je navedeno, “Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu”.

Dakle, iako je za izmjene Ustava BiH u Predstavničkom domu potrebna saglasnost dvije trećine prisutnih zastupnika/ca, ovo nije slučaj i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kako je Cvitanović naveo.

Shodno navedenom, tvrdnje Ilije Cvitanovića da je OHR donio “preko 100 intervencija na Ustav Bosne i Hercegovine”, odnosno da je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska većina u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Isitnomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!