Neutemeljeno

Parada koja to nije trebala ni biti

Nakon napada huligana na novinare/ke, aktiviste i aktivistkinje u Banjaluci, koji se dogodio 18. marta u večernjim satima, putem svog Twitter profila oglasio se i gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković koji je ponovio svoje “tradicionalističke” stavove.

Foto: Grad Banjaluka, A. Čavić

Osuđujem svaku vrstu nasilja, ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvdnje. Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti. Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način. Svaka vlast je dužna da svojom politikom kreira one vrijednosti u koje vjeruje, a mi vjerujemo da je porodica stub našeg društva.

Draško Stanivuković, 19.3.2023.

Podsjećamo, neformalni i volonterski kolektiv Bosanskohercegovačka povorka ponosa najavio je da će s Udruženjem nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banjaluke u znak solidarnosti s novinarima/kama i aktivistima/kinjama u subotu, 18. marta, u prostoru Društveno-kulturnog centra Incel u Banjaluci organizovati projekciju filma “Pride” i diskusiju na temu “savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja”. Prethodno je Vlada RS početkom mjeseca u skupštinsku proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u koji su ponovo uvrštene kleveta i uvreda.

Najavljenom događaju usprotivile su se konzervativne organizacije iz ovog entiteta. U otvorenom pismu organizacije Srbsko Sabranje Baštionik od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatraženo je da se ne dozvoli okupljanje, nakon čega je Dodik i zatražio od policije da se ono zabrani.

Policija je na dan održavanja skupa donijela rješenje o njegovoj zabrani, a nakon toga došlo je do napada na novinare/ke i aktiviste/kinje koji/e su se okupili/e u prostorijama organizacije Transparency International u centru Banjaluke.

Istinomjer se ranijim izjavama Milorada Dodika i Draška Stanivukovića na temu održavanja ovog skupa detaljno bavio u svojoj analizi.

Projekcija i diskusija, a ne šetnja

Održavanje projekcije filma i diskusije planirano je u prostoru Društveno-kulturnog centra Incel koji se nalazi na periferiji Banjaluke u napuštenom prostoru nekadašnje tvornice Incel. Kako se navodi na zvaničnoj stranici ove grupe na društvenoj mreži Facebook, DKC Incel je prostor nezavisne društvene, kulturne i umjetničke scene. DKC Incel su početkom novembra 2013. godine pokrenuli udruženje i pojedinci, a kako navode, ideološki je orijentisan “ZA kreativnost, samoorganizaciju, solidarnost, toleranciju, a PROTIV bilo kakvih oblika diskriminacije, predrasuda i represije”.

Kako je i navedeno u najavi događaja, planirano je održavanje projekcije filma “Pride” te panel-diskusije na kojoj su trebali/e govoriti novinari/ke i aktivisti/kinje. Radilo se, dakle, o događaju u zatvorenom prostoru, a ne o povorci, kako su to predstavljali brojni mediji, ali i zvaničnici poput Draška Stanivukovića.

S obzirom na činjenicu da za subotu, 18. marta, nije najavljena nikakva “parada”, već projekcija filma i panel-diskusija, Stanivukovićevu poruku u kojoj navodi da nije za to da se “paradira na taj način” ocjenjujemo neutemeljenom, jer takav događaj nije ni najavljen.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!