Neistina

Osim entiteta, i država BiH je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je za Srnu 18. marta 2023. godine o odnosu Bosne i Hercegovine s Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama te u tom kontekstu i o stranama potpisnicama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum).

Izvor: Twitter/@MiloradDodik

Kako prenosi njegova zvanična web stranica, Dodik je ustvrdio da Bosna i Hercegovina nije strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, već da su to samo entiteti:

Dodik je naglasio da je politika Amerike i Britanije dovela do ovakve krize, te napomenuo da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, a da zajednički nivo nije strana u Dejtonskom sporazumu, što su oni ignorisali decenijama te pokušavaju “u završnom činu sada da se obračunaju sa Srpskom kroz sankcije i napade na opšta prava kriveći opet rukovodstvo Republike da ono ništa ne razumije, a da samo oni razumiju”.

Milorad Dodik, 18.3.2023.

Suprotno Dodikovoj tvrdnji, već u prvoj alineji Dejtonskog sporazuma navodi se da su Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija “strane” u sporazumu (engl. parties). Sporazum se sastoji od 11 članova, a potpisali su ga za Republiku BiH Alija Izetbegović, za Republiku Hrvatsku Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević.

Izvor: Opći okvirni sporazum za mir u BiH

Sastavni dio Dejtonskog sporazuma jeste i njegovih 11 aneksa, u kojima se također Republika Bosna i Hercegovina oslovljava kao “strana” potpisnica, što je slučaj, između ostalog, u Aneksu 1A:

Aneks 1A – Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja

Republika Bosna i Hercegovina, Federacija Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska (u daljnjem tekstu “strane”) suglasile su se kako slijedi…

Aneks 1A Dejtonskog sporazuma

U Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma (Sporazum o civilnoj provedbi) ponovo se Republika Bosna i Hercegovina naziva “stranom”, a pored nje, tu su još Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Federacija BiH i Republika Srpska:

Aneks 10 – Sporazum o civilnoj provedbi

Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska (“Strane”) sporazumjele su se o sljedećem…

Aneks 10 Dejtonskog sporazuma

Podsjećamo, Istinomjer je u više navrata neistinitim ocjenjivao tvrdnje političkih aktera o tome da postoje “garanti” Dejtonskog mirovnog sporazuma, a detaljno o ovoj temi pisali smo u analizi Hrvatska i Srbija su “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma.

Shodno navedenom, tvrdnju Milorada Dodika “da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, a da zajednički nivo nije strana u Dejtonskom sporazumu”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!