Neistina

Vlada FBiH se u prošlosti formirala i prije proljeća

Zastupnik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Haris Šabanović (SDA), gostujući u emisiji “BHT1 Uživo”, iznio je neistinitu tvrdnju u pogledu formiranja Vlade Federacije BiH.

Screenshot: N1
Screenshot: N1

Na upit voditeljice o procesu formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou, Šabanović je ustvrdio da se Vlada FBiH nikada nije formirala “prije proljeća”.

Nikad se Vlada Federacije, ja ne znam da se ikad, u posljednjih 27-28 godina, formirala prije proljeća, prije aprila, prije maja. Ne znam da se to ijednom dogodilo.

Haris Šabanović, 22.3.2023.

No, suprotno tvrdnji Harisa Šabanovića, sazivi Vlade FBiH formirani su i prije proljeća.

Nakon Opštih izbora 1998. godine, održanih 12. i 13. septembra, imenovanje Vlade FBiH u mandatnom periodu 1998–2000, s Edhemom Bičakčićem na čelu, potvrđeno je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 12.12.1998. godine.

Opšti izbori 2000. godine održani su 11. novembra. Imenovanje Vlade FBiH s Alijom Behmenom na čelu verifikovano je na sjednici Predstavničkog doma održanoj 12.3.2001. godine.

Opšti izbori 2002. godine, održani 5. oktobra, i imenovanje narednog saziva federalne Vlade na čelu s Ahmetom Hadžipašićem potvrđeno je 14.2.2003. godine.

Nakon Opštih izbora 2010. godine, koji su održani 3. oktobra, Predstavnički dom je 17.3.2011. godine potvrdio imenovanje Vlade FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 16.2.2023. godine izabrano je novo rukovodstvo Federacije BiH: Lidija Bradara (HDZ BiH), Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH), što je potvrdio i Dom naroda PFBiH. Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na vanrednoj sjednici 28.2.2023. godine potvrdio da je Lidija Bradara predsjednica, a da su Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici FBiH.

Podsjećamo, u skladu s članom 5. Ustava Federacije BiH, predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu FBiH u roku 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada FBiH izabrana je nakon što njeno imenovanje većinom glasova potvrdi Predstavnički dom FBiH.

S obzirom na to da se Vlada FBiH u prošlosti formirala “prije proljeća”, u mjesecima prije marta, aprila i maja, Istinomjer tvrdnju Harisa Šabanovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!