Neistina

Novo Vijeće ministara ipak ne obara sve rekorde

Pored tema koje se tiču njegovog resora, ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto (Naša stranka) tokom gostovanja na TVSA 23. marta 2023. godine govorio je i o dinamici rada Vijeća ministara BiH, usporedivši ga s ranijim sazivima ovog tijela.

Screenshot: TVSA

Forto je ustanovio da je aktuelno Vijeće ministara formirano prije svih dosadašnjih, ali da bi i budžet institucija BiH mogao biti usvojen u rekordnom roku:

Jedino nam je bitno da idemo prema Evropskoj uniji. Brzo formiranje Vijeća ministara, najbrže dosad, brzo usvajanje budžeta, nadam se da će se dogoditi do kraja ovog mjeseca, to su već signali i za Evropsku uniju. Stvar je priče i narativa. Sada neko tamo sjedi od gomile tih odgovornih evropskih političara i kažu: “Pa evo u BiH se nešto dešava, rekordno su brzo formirali vladu, rekordno brzo će usvojiti budžet”. Dajte šta još možemo uraditi da pokažemo volju da smo spremni da pregovaramo.

Edin Forto, 23.3.2023.

Kada su imenovani prethodni sazivi Vijeća ministara?

O tvrdnjama nekoliko zvaničnika/ca čije stranke sudjeluju u radu novog Vijeća ministara BiH da je aktuelni saziv imenovan u rekordnom roku Istinomjer je već pisao u analizi “Novi saziv Vijeća ministara BiH formiran u rekordnom vremenu ili ipak ne”.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) potvrdio je novi saziv Vijeća ministara BiH 25.1.2023. godine, 134 dana nakon Općih izbora. Protiv konstatacije da je ovaj saziv Vijeća ministara imenovan u rekordnom roku svjedoče dva saziva iz prošlosti.

Naime, prvi poslijeratni izbori u BiH održani su 13. i 14. septembra 1996. godine, a prvi saziv Vijeća ministara BiH imenovan je 3. januara 1997. godine, 111 dana nakon izbora.

Osim prvog saziva, i Vijeće ministara BiH u mandatu 2002–2006. imenovano je prije trenutnog. Na petoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 23. decembra 2002. godine, potvrđeno je imenovanje Adnana Terzića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ostatak ovog saziva Vijeća ministara, s izuzetkom ministra pravde, imenovan je 13. januara 2003. godine, 100 dana nakon Općih izbora.

Kada su usvojeni prethodni budžeti institucija BiH?

Čak i da budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH bude usvojen 29. marta, kako je Forto najavio, za kada je zakazana sjednica PD PSBiH na kojoj će se razmatrati ovo pitanje, on neće biti rekordno brzo usvojen budžet budući da je od 2000. godine, otkada se vodi evidencija na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, godišnji budžet u čak 12 navrata usvojen prije 29. marta.

Svakako, dinamika usvajanja državnog budžeta usporena je u godinama nakon općih izbora usljed procesa formiranja vlasti. Ipak, i u postizbornim godinama budžet je u nekoliko navrata usvojen za manje od 63 dana, koliko će vremena proteći od imenovanja Vijeća ministara do usvajanja budžeta u PSBiH, ukoliko se to desi na sjednici 29. marta.

Tako je već spomenutom Vijeću ministara u sazivu 2002–2006, imenovanom 13.1.2003. godine, bilo potrebno samo 43 dana mandata do usvajanja budžeta u PSBiH, što se desilo već 25.2.2003. godine.

Iako u kasnijem periodu godine, još dva saziva Vijeća ministara BiH budžet su usvojila u kraćem periodu, računajući samo broj dana proteklih od formiranja Vijeća ministara do usvajanja budžeta. Saziv Vijeća ministara 2006–2010. formiran je 9.2.2007, a PSBiH je usvojila budžet za tu godinu 4.4.2007, odnosno za 54 dana mandata. I Vijeću ministara u sazivu 2014–2018, koje je formirano 31.3.2015, a institucije BiH dobile budžet 18.5.2015, bilo je potrebno manje vremena od aktuelnog da usvoji budžet (49 dana).

Shodno navedenom, tvrdnje Edina Forte o rekordno brzom imenovanju Vijeća ministra BiH i usvajanju budžeta institucija BiH Isitnomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!