Neistina

Medicinski fakultet u Sarajevu nije najstarija obrazovana institucija u BiH

Nakon zasjedanja Glavnog odbora SDA 18. marta 2023. godine, predsjednik stranke Bakir Izetbegović odgovarao je na pitanja okupljenih novinara/ki, između ostalog i na ona o akademskim postignućima svoje supruge Sebije Izetbegović.

Izvor: FENA

U tom kontekstu, Izetbegović je govorio o Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na kojem je Sebija Izetbegović studirala, ustvrdivši da se radi o najstarijoj obrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini:

Medicinski fakultet je najstarija institucija obrazovna u Bosni i Hercegovini.

Bakir Izetbegović, 18.3.2023.

Prema podacima web stranice Univerziteta u Sarajevu, prva institucija osnovana u okviru ovog Univerziteta bila je Gazi Husrev-begova biblioteka, utemeljena 1537. godine. Gazi Husrev-begova medresa, kako navode iz ove institucije, jedina je škola u Bosni i Hercegovini koja kontinuirano radi preko 480 godina.

Nakon zamjene osmanske uprave austrougarskom, u Sarajevu su osnovane Šerijatska sudačka škola 1887. godine, Zemaljski muzej 1888. godine, Vrhbosanska katolička bogoslovija 1890. godine, a Sarajevsko-reljevska pravoslavna bogoslovija je 1892. godine uzdignuta na stepen visoke škole.

Savremena historija Univerziteta u Sarajevu počela je otvaranjem prvih svjetovnih visokoškolskih institucija uoči Drugog svjetskog rata. Tako se 1940. godine otvara Poljoprivredno-šumarski fakultet, dok je Medicinski fakultet otvoren 1944. godine.

Skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine je 1949. godine donijela Zakon o Univerzitetu kojim se osniva Univerzitet u Sarajevu, tako da je izborom prvog rektora, dr. Vase Butozana 2. decembra 1949. godine, Univerzitet u Sarajevu zvanično počeo s radom.

Do 1975. godine Univerzitet u Sarajevu bio je jedini univerzitet u Bosni i Hercegovini, da bi nakon toga bili osnovani i Univerzitet u Banjaluci 1975, Univerzitet u Tuzli 1976. i Univerzitet u Mostaru 1977. godine.

Shodno činjenici da je nekoliko obrazovnih institucija osnovano prije Medicinskog fakulteta u Sarajevu, uključujući Gazi Husrev-begovu medresu i Poljoprivredno-šumarski fakultet, tvrdnju Bakira Izetbegovića da je Medicinski fakultet najstarija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini Isitnomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!