Neistina

Ustavnopravna komisija nije oba puta većinom glasova donijela odluku o Zakonu o sportu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) održao je 20.3.2023. godine petu redovnu sjednicu na kojoj su zastupnici/e razmatrali/e, pored ostalog, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, a u raspravi o ovoj tački dnevnog reda diskutovao je i Albin Muslić (SDP BiH).

Izvor: FENA

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije PD PSBiH u aktulenom sazivu Albin Muslić tokom sjednice PD PSBiH rekao je da je Ustavnopravna komisija u dva navrata većinom glasova prisutnih članova/ica ustanovila da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača Denisa Zvizdića, nije usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH:

Ja želim zbog javnosti, zbog činjenice da smo mi dva puta izjašnjavali se kao Ustavnopravna komisija, u funkciji predsjednika Ustavnopravne komisije govorim, dakle mi smo dva puta tretirali predmetni propis i oba puta smo većinom glasova prisutnih izjasnili se da ne postoji ustavni i zakonski osnov i da većina glasova Komisije cijeni da predmetni propis nije u skladu s principima.

Albin Muslić, 20.3.2023.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH predviđao je uspostavu Fonda za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje sportskih objekata u BiH. Ovim amandmanima sredstva za pripremanje i nastupanje državnih reprezentacija i sportista pojedinaca koji predstavljaju BiH na zvaničnim međunarodnim takmičenjima obezbjeđivala bi se iz posebnog tekućeg granta budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Ustavnopravna komisija PD PSBiH je na sjednici 22.2.2023. razmatrala ovaj prijedlog zakona, te je sa tri glasa “za” (Albin Muslić, Šerif Špago i Amor Mašović) i pet glasova “protiv” (Milan Petković, Marinko Čavara, Nebojša Radmanović, Darijana Filipović i Obren Petrović) ustanovila da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH nije usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

U skladu s članom 36. Poslovnika o radu PD PSBiH, sve komisije Doma odlučuju prostom većinom, uz uslov da je prisutna najmanje većina članova/ica.

Tako su zakon podržali članovi Ustavnopravne komisije iz SDP-a BiH i SDA, dok su protiv bili/e članovi/ce HDZ BiH, SNSD-a i Ujedinjene Srpske.

Nakon što PD PSBiH nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH u skladu sa zakonodavnom procedurom, Ustavnopravna komisija ponovo se očitovala o ovoj zakonskoj mjeri na sjednici 20.3.2023, te ovaj put sa četiri glasa “za” i četiri “protiv” ustanovila da dopune zakona nisu usklađene s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Istog dana na sjednici PD PSBiH po drugi put nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije PD PSBiH o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čime je Dom obustavio zakonodavni postupak o ovom prijedlogu zakona.

Shodno činjenici da u drugom očitovanju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH odluka o neusklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH nije donesena većinom glasova, tvrdnju Albina Muslića da je Ustavnopravna komisija odluku donijela “oba puta većinom glasova prisutnih” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Napomena, 21.3.2023: Budući da nijedan član Ustavnopravne komisije ne dolazi iz SDS-a, ispravljena je greška iz originalne verzije teksta u kojoj je navedeno da su “zakon podržali članovi Ustavnopravne komisije iz SDP-a BiH i SDA, dok su protiv bili/e članovi/ce HDZ BiH, SNSD-a, SDS-a i Ujedinjene Srpske”.

Pitajte Istinomjer!