Nedosljedno

Pripadnici/e LGBT zajednice “da ne prilaze” Dodiku, ali samo ukoliko su obični/e građani/ke

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je prilikom gostovanja na TV K3 23. marta 2023. godine usvajanje zakona koji će, ukoliko bude razmatran i usvojen, predstavljati još jedan vid diskriminacije građana/ki i napad na osnovna ljudska prava. Iako Dodik tvrdi da nema ništa protiv njih, donošenjem ovog zakona direktno se diskriminišu pripadnici/e LGBT zajednice.

Screenshot: TV K3/Youtube
Screenshot: TV K3/Youtube

Govoreći o nedavnim dešavanjima u Banjoj Luci, kada je upravo Milorad Dodik od organa reda zatražio da spriječe održavanje projekcije filma “Pride” i diskusije u DKC Incel, nakon čega je došlo i do napada huligana na LGBT aktiviste/kinje u ovom gradu, Dodik je najavio donošenje još jednog zakona koji bi predstavljao direktan napad na osnovna ljudska prava. Ovog puta riječ je o zakonu kojim bi se pripadnicima/ama LGBT organizacija zabranio prilaz obrazovnim ustanovama.

Republika Srpska u narednih nekoliko mjeseci donijet će zakon u kojem će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama. (…) Znači, vrtići, škole, fakulteti neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu. Zašto mislite da mi nemamo pravo da to uradimo?

Milorad Dodik, 23.3.2023.

Ipak, tokom istog gostovanja, Dodik je istakao da je to “sloboda čovjeka” te da nema ništa protiv “njih” osim da njemu prilaze.

To je sloboda čovjeka. Ja to ne sporim. Ja ne sporim da on to upražnjava, ko god hoće i šta god hoće. Ja nemam ništa protiv njih, osim toga da meni ne prilaze.

Milorad Dodik, 23.3.2023.

 

I dok tvrdi da, sve dok mu ne prilaze, nema ništa protiv pripadnika/ca LGBT zajednice, Milorad Dodik je u prošlosti u više navrata, kroz službenu ili stranačku funkciju, održavao sastanke s osobama koje su u javnosti otvoreno govorile o svojoj pripadnosti LGBT zajednici (1, 2).

Tako se Milorad Dodik u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao u više navrata s bivšim američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom u periodu od 2020. do 2022. godine (1, 2, 3).

Pored toga, zabilježen je i niz sastanaka Milorada Dodika i premijerke Srbije Ane Branbić (1, 2, 3).

S obzirom na to da za Milorada Dodika pripadnost LGBT zajednici političkih i diplomatskih predstavnika/ca s kojima se u više navrata sastao nije predstavljala problem za susret, razgovor i/ili saradnju, dok bi, sudeći prema njegovim izjavama, fizičko prisustvo običnih građana/ki koji/e su pripadnici/e ove zajednice za njega bilo problem, Istinomjer stav Milorada Dodika po ovom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!