Analize

Neistine o procesu formiranja vlasti u FBiH i nametnutim odlukama visokih predstavnika

Tokom protekle sedmice Istinomjer je neistinitim i neutemeljenim ocijenio tvrdnje koje su se odnosile na proces formiranja vlasti u FBiH, odluke visokog predstavnika, izborne rezultate, ali smo skrenuli pažnju i na nekoliko predizbornih obećanja partija koje su formirale Vladu RS, a čijih je prvih 100 dana rada navršeno nedavno.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić (SDA) tokom gostovanja u jutarnjem programu BHRT-a komentarisao je proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, pri čemu je iznio neutemeljenu tvrdnju poredeći procese formiranja vlasti u FBiH s onim u RS. Međutim, prema entitetskim ustavima, predsjedniku Republike Srpske, za razliku od Federacije, nije potrebna saglasnost potpredsjednika za imenovanje predsjednika Vlade, pa je Pivićevu tvrdnju Istinomjer ocijenio neutemeljenom.

Proces imenovanja nove Vlade Federacije BiH, koji još uvijek nije okončan, komentarisala je i predsjednica tog entiteta Lidija Bradara (HDZ BiH), koja je iznijela neistinitu tvrdnju u pogledu stavova HDZ-a BiH o intervencijama visokog predstavnika u BiH. Naime, Bradara je ustvrdila da HDZ nikada nije bio za nametanja rješenja od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Ipak, govoreći o evropskom putu BiH i drugačijim “odnosima po Ustavu”, Čović je krajem aprila 2022. godine uputio poziv da se odluke nametnu te time međunarodna zajednica i visoki predstavnik “preuzmu odgovornost”. Također, i u augustu iste godine Čović je izrazio očekivanje da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, uz obrazloženje da je to vitalno pitanje opstojnosti BiH. Stoga je istinomjer Bradarinu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Intervencije visokog predstavnika na Ustav FBiH komentarisao je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP BiH) koji je bio gost emisije “Rezime”, emitovane na Federalnoj televiziji 18. aprila 2023. Mašić je tom prilikom ustvrdio da je posljednje amandmane na Ustav prije više od 20 godina donio tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch. Međutim, suprotno tvrdnji Damira Mašića, ovo nisu bile posljednje izmjene Ustava FBiH budući da je u nadolazećem periodu usvojeno više od 70 amandmana, pa je i ova tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović u programu Radio-televizije Herceg-Bosne komparirao je “snagu” HDZ-a 1990 i HNP-a s NES-om i SBiH-om i ustvrdio da je stranka na čijem je čelu s partnerom jača od ove dvije stranke. S obzirom na to da HDZ 1990 s partnerom HNP-om na posljednjim Općim izborima ni na jednom nivou nije osvojio veći broj glasova od NES-a ili SBiH te budući da HDZ 1990 i HNP nemaju veći broj zastupnika/ca od druge dvije stranke u donjim domovima federalnog i državnog parlamenta, ali imaju jednog delegata više u Domu naroda Parlamenta FBiH, Istinomjer tvrdnju Ilije Cvitanovića ocjenjuje kao većim dijelom neistinitu.

Jedna od tema gostovanja ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića u programu BHRT-a bila je i sigurnosna provjera potrebna da bi se ministru omogućio pristup podacima s oznakama “tajno” i “veoma tajno”, a koju aktuelni ministar nije prošao. Iako je prvobitno govorio da mu ne treba sigurnosna provjera, Nešić je nekoliko trenutaka kasnije rekao da od obaveza koje ima nije stigao popuniti upitnik potreban da bi se sigurnosna provjera provela, ali da ga neće popuniti ako ga “portali iznerviraju”. Na ovu izjavu Istinomjer se osvrnuo u svojoj satiričnoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Fotomontaža

Istinomjer je i protekle sedmice podsjetio na neka obećanja koja su dale političke partije koje su formirale Vladu RS, čijih je prvih 100 dana rada navršeno nedavno. Od obećanja na kojima su provođene određene aktivnosti u cilju njihovog ispunjavanja izdvojili smo izgradnju zgrade Fakulteta fizičke kulture i sporta na Palama, podršku Domu zdravlja Banjaluka te aktivnosti na donošenju strategije održivog razvoja RS, ali i na ona u oblasti edukacije poljoprivrednika.

Od obećanja na kojima tokom prvih 100 dana rada Vlade RS nisu provođene aktivnosti izdvojili smo izgradnju tunela u Istočnom Sarajevu prema Palama. Iako je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izgradnju tunela s kineskom kompanijom Sinohydro u februaru 2022. godine najavio da će grad preuzeti obavezu izrade predstudije izvodljivosti za ovaj projekat, u javnosti još uvijek nisu dostupni njeni rezultati.

Nakon što su vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Ilidža podržali sredinom februara 2022. godine Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske gondole/žičare “Hrasnica – Igman”, u aprilu 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Projekat izgradnje kabinske gondole/žičare Hrasnica – Veliko Polje Igman, koji investira Općina Ilidža s Kantonom Sarajevo. U vezi s tim, obećanje načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura o gradnji ove gondole u protekloj sedmici ocijenjeno je započetim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!