Većim dijelom neistina

Cvitanović o “snazi” HDZ-a 1990 i HNP-a

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović gostovao je u programu Radio-televizije Herceg-Bosne. Tom prilikom komentirao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je komparirao “snagu” HDZ-a 1990 i HNP-a s NES-om i SBiH-om.

Screenshot: RTV Herceg-Bosna

Cvitanović je tokom gostovanja ustvrdio da je HDZ 1990, s partnerom HNP-om, jači od Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Morate znati koja je naša trenutna snaga. Mi i naš partner HNP imamo četiri zastupnika u Zastupničkom domu (Parlamenta FBiH op.a.), četiri u Domu naroda Federacije. Imali bismo pet da nam nisu tri zastupnika iz Ljubuškog, na jedan vrlo ružan način, glasali za HDZ-ovog kandidata. Imamo zastupnika u državnom Domu naroda. Mi smo jači od NES-a i od SBiH, a vidite koliku pozornost kod bošnjačkih medija dobijaju NES i SBiH. A gdje se mi nalazimo kada je podjela političkih pozicija kod Hrvata. Nije to pošteno, a nije to ni dobro.

Ilija Cvitanović, 18.4.2023.

S ciljem provjere ove Cvitanovićeve tvrdnje, komparirali smo broj osvojenih glasova i mandata HDZ-a 1990 (zajedno s HNP-om), NES-a i SBiH-a, kao i broj delegata/kinja u domovima naroda federalnog i državnog parlamenta, koji ima svaka od ovih partija.

Parlamentarna skupština BiH

HDZ 1990 imao je zajedničku listu s Hrvatskim nacionalnim pomakom (HNP) za Zastupnički dom PSBiH. Općim izborima 2022. godine ova je lista osvojila 25.246 glasova u Federaciji BiH te 445 glasova u Republici Srpskoj, što je ukupno 25.691 glas. Međutim, ova lista nije dobila nijedan mandat u Predstavničkom domu PSBiH.

NES je imao zajedničku listu s partijom “Za nove generacije”, a ova je lista na posljednjim Općim izborima dobila 47.157 glasova i dva mandata u Zastupničkom domu PSBiH.

S druge strane, Stranka za BiH je na izborima dobila 26.480 glasova za donji dom državnog Parlamenta, ali ni ova partija nije dobila nijedan mandat.

U Domu naroda državnog Parlamenta HDZ 1990 i SBiH imaju po jednog delegata, dok NES nema nijednog delegata u ovom zakonodavnom tijelu.

Parlament Federacije BiH

HDZ 1990 osvojio je 26.518 glasova za Predstavnički dom Parlamenta FBiH i tri mandata. S druge strane, NES je osvojio 42.324 glasa i pet mandata, dok je SBiH osvojio 36.465 glasova i četiri mandata.

Kada je riječ o Domu naroda, HDZ 1990 ima tri delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok njihov partner (HNP) ima jednog delegata. S druge strane, NES ima tri, dok SBiH ima jednog delegata.

S obzirom na to da HDZ 1990 s partnerom HNP-om na posljednjim Općim izborima ni na jednom nivou nije osvojio veći broj glasova od NES-a ili SBiH te budući da HDZ 1990 i HNP nemaju veći broj zastupnika/ca od druge dvije stranke u donjim domovima federalnog i državnog parlamenta, ali imaju jednog delegata više u Domu naroda Parlamenta FBiH, Istinomjer tvrdnju Ilije Cvitanovića ocjenjuje kao većim dijelom neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!