Započeto

Edukacija poljoprivrednika o savremenim tehnikama rada

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta “Platforma za Opšte izbore 2022.” političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na edukaciju poljoprivrednika o savremenim tehnikama rada.

“Edukacije i tehnološka unapređenja važna su radi efikasnije poljoprivredne proizvodnje, te je neophodno organizovati konstantne edukacije i obučavati poljoprivrednike savremenijim tehnikama rada.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Od dana imenovanja nove Vlade Republike Srpske (RS), širom ovog entiteta održan je niz predavanja i edukacija za poljoprivrednike, pri čemu su predstavljeni Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu te Pravilnik o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.

Izvor: Freepik.com

U Berkovićima je 24.1.2023. godine održana prva obuka za proizvođače stočarske organske proizvodnje, koja je planirana u nizu od četiri obuke za drugu godinu konverzije, pri čemu su, pored ostalog, proizvođači dobili detaljna uputstva za pribavljanje potrebne dokumentacije za prijavu organske proizvodnje u tekućoj godini, kao i uputstva za korake potrebne u proizvodnji. 

Istoga dana, u prostorijama Doma kulture u Obudovcu, održana je jednodnevna obuka za uzgajivače svinja regije Doboj. Kao i prethodnu, i ovu obuku organizovao je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj u saradnji s Opštinskom upravom Šamac i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača “Posavina”.

Krajem januara u Tesliću je održano predavanje za poljoprivredne proizvođače s područja te opštine, a organizatori obuke bili su Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj, Opština Teslić i UPP “Poljotes” Teslić.

Tokom predavanja prezentovane su teme koje su se odnosile na zakonske propise u oblasti stočarstva, pomoćnu matičnu evidenciju i značaj zadrugarstva u razvoju poljoprivrede i ruralnih sredina.

Niz predavanja i edukacija za poljoprivrednike održan je i tokom februara ove godine. 

Tako je u Modriči 9.2.2023. godine završena Zimska škola za proizvođače mlijeka regije Doboj, koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj, UPP “Modrička polja” i Opština Modriča.

Polovinom februara, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Bijeljina i u saradnji s VIRAL projektom te suorganizacijom Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta za povrtarstvo Smederevska Planka, Uprave za zaštitu zdravlja bilja Sarajevo i Grada Bijeljina, održan je jednodnevni seminar na temu “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini”.

Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, kojim je obuhvaćen veći broj poljoprivrednika u ruralnim krajevima s ciljem da se što više malih i srednjih proizvođača uvede u sistem podrške, 16.2.2023. godine prezentovan je zainteresovanim poljoprivrednicima u opštinama Sokolac i Han-Pijesk, a to je učinjeno i 24.2.2023. godine u Stanarima i Modriči.

U drugoj polovini februara 2023. godine upriličena su predavanja za proizvođače krompira u opštini Rogatica, a u Doboju, u okviru projekta “EU4BusinessRecovery”, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, i specijalizovana obuka pod nazivom “Podizanje svijesti o opasnostima na radu i bezbjednosti u poljoprivredno-prehrambenoj industriji”. 

Predstavljanje Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, kao i Nacrta pravilnika o kapitalnim investicijama u 2023. godini, nastavljeno je u Trebinju, Nevesinju, Ljubinju i Berkovićima, dok je početkom marta, u okviru projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”, u Trebinju održana prezentacija i interaktivna obuka za pristup i korištenje pet najsavremenijih agrometeoroloških stanica postavljenih na području Trebinja. 

U prostorijama Područne jedinice Gradiška 9.3.2023. godine održano je predavanje poljoprivrednim proizvođačima, savjetodavcima i inženjerima u sklopu projekta “Razvoj sistema upravljanja ambalažom i jačanje kapaciteta za okolinsko upravljanje plastičnom ambalažom od pesticida”, a dan kasnije okončana i Zimska škola za proizvođače mlijeka regije Doboj. 

Tokom marta, u Bileći, Gacku, Kalinoviku i Foči predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Trebinje, predstavili su Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, kao i aktuelni Javni poziv o kapitalnim investicijama u 2023. godini. U istom mjesecu su u Laktašima, Gradišci, Srpcu i Manjači održana predavanja za poljoprivredne proizvođače na temu poreske obaveze poljoprivrednika, doprinosa i poreza na dohodak. 

Kako je 30.3.2023. godine javnost obaviještena, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenulo je proces izrade strategije savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi Republike Srpske za period 2023–2030. godina, a podršku za izradu ove strategije daje projekat “EU4AGRI”.

Kako je podvučeno, značaj strategije ogleda se u stvaranju ambijenta za dobro organizovanu, efikasnu, javnu poljoprivrednu savjetodavnu službu, koja će biti dostupna svim stanovnicima ruralnih područja.

Kako bismo obezbijedili sistemsko stvaranje, širenje i primjenu naučnih saznanja, neophodno je povezivanje savjetodavnih službi, naučno-istraživačkih organizacija i poljoprivrednih proizvođača, odnosno svih relevantnih aktera u jedan jedinstven sistem. Naglasak će biti dat na uspostavljanje sistema koji će omogućiti sistemsko stvaranje, širenje i primjenu naučnih saznanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, 30.3.2023

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi 5.4.2023. godine i u Čelincu su održali predavanja za poljoprivrednike, na kojima su predstavljeni Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, kao i Pravilnik o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!