Analize

Ministarstvo privrede u potpunosti realizovalo tri mjere

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (KS) u potpunosti je realizovalo tri mjere iz sporazuma skupštinske većine u KS, Ministarstvo unutrašnjih poslova jednu, a ministarstva komunalne privrede i saobraćaja provodila su značajne aktivnosti na realizaciji nekoliko mjera.

Izvor: Skupština Kantona Sarajevo

U prvoj godini mandata, otkako je imenovana u martu 2023. godine, Vlada Kantona Sarajevo ispunila je pet mjera iz “Programa skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. U toku je realizacija više od polovine od ukupno 194 mjere, a od toga su 84 ocijenjene kao započete, dok je 14 mjera dobilo ocjenu “u progresu”. S obzirom na to da je “Program skupštinske većine u KS” mjere rasporedio prema ministarstvima nadležnim za njihovu implementaciju, Istinomjer je i prezentaciju rezultata monitoringa prilagodio tome.

Ministarstvo privrede

Ministarstvo privrede u potpunosti je realizovalo tri mjere iz sporazuma, u progresu je realizacija jedne, dok su započete aktivnosti na realizaciji još 11 mjera. Nakon što je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 18. aprila 2023. godine usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JU Centar za napredne tehnologije, osnovana je posebna organizaciona jedinica – Centar za razvoj poduzetništva – što je i bila jedna od mjera iz sporazuma. Još dvije potpuno realizovane mjere iz nadležnosti ovog ministarstva jesu donošenje novog Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji su usvojeni u martu, odnosno oktobru 2023. godine.

Aktivnosti na provođenju tri mjere iz sporazuma za koje je bilo nadležno ovo ministarstvo zaustavljene su, a u slučaju 15 nisu provođene značajnije aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

U ingerenciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša prema sporazumu je 11 mjera, od čega je u progresu realizacija dvije; aktivnosti su započete u slučaju četiri mjere, dok su na provođenju jedne aktivnosti zaustavljene. S obzirom na to da je Vlada Kantona Sarajevo 4. maja 2023. godine utvrdila Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade i uputila ga u skupštinsku proceduru, ova je mjera dobila ocjenu “u progresu”. Na mjestu resornog ministra ovog ministarstva, Bojan Bošnjak iz Naše stranke zamijenio je u novembru 2023. godine Almira Bečarevića iz Stranke za BiH.

Ministarstvo saobraćaja

Od 25 mjera za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo saobraćaja, započete su aktivnosti na realizaciji njih 13, dok je realizacija tri u progresu. Na realizaciji devet mjera u prvoj godini mandata Ministarstvo saobraćaja nije provodilo značajnije aktivnosti. U progresu je realizacija projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem, rekonstrukcija tramvajske pruge Ilidža – Marijin-Dvor, izgradnja nove tramvajske pruge do Hrasnice, kao i rekonstrukcija i izgradnja novih saobraćajnica.

Ministarstvo finansija

Realizacija 17 mjera u nadležnosti je Ministarstva finansija, a od tog broja, tokom prve godine, tek su u slučaju dvije mjere provođene određene aktivnosti. Nakon jedne godine mandata, zaustavljena je realizacija šest mjera, a ovo ministarstvo nije provodilo značajnije aktivnosti na osam, dok je jedna mjera ocijenjena kao nekonkretna. Ovo je jedno od ministarstava u kojem je došlo do smjene ministra u novembru. Ministarstvo finansija je tokom prve godine mandata započelo provođenje mjere koja se odnosi na stavljanje javne imovine i dobara u KS u funkciju povećanja prihoda u budžetu Kantona Sarajevo.

Ministarstvo pravde i uprave

Kantonalno Ministarstvo pravde i uprave je od ukupno osam mjera za koje je nadležno započelo realizaciju tek dvije, dok su u slučaju jedne mjere zaustavljene aktivnosti na njenoj realizaciji. Poduzete su određene aktivnosti na digitalnoj transformaciji javne uprave i provođenju Uredbe o postupku objavljivanja propisa i javnosti rada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova u prvoj je godini u potpunosti realizovalo jednu mjeru iz sporazuma skupštinske većine, a provođene su aktivnosti na realizaciji još osam mjera, od čega su po četiri u progresu, odnosno započete. Na pres-konferenciji održanoj 28. decembra 2023. godine u zgradi Kantona Sarajevo, MUP KS predstavio je Strategiju i akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo. Ovo je jedna od mjera koja je postala dijelom “Programa skupštinske većine” 15. novembra 2023. godine, nakon potvrđivanja djelimično rekonstruisane Vlade KS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!