Ispunjeno

Donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (KS), održanoj 3.10.2023. godine, usvojen je novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Tokom uvodnog izlaganja, ministar privrede KS Zlatko Mijatović istakao je da je prvi Zakon o javno-privatnom partnerstvu usvojen još 2011. godine, ali da nije zaključen nijedan ugovor po tom modelu. Ministar je dodao da je novim zakonom ukinuta mogućnost potpisivanja tzv. statusnog partnerstva kao modela u kojem javni partner ulazi u vlasničku strukturu privatnog partnera.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva privrede KS, najveća izmjena u odnosu na stari Zakon tiče se rada, nadležnosti i sastava komisije JPP. Ministar je dodao da je novim zakonom “bolje normiran nadzor nad izvršenjem ugovora te nadzor nad provođenjem ovog zakona”, kao i da su prekršajne odredbe obuhvatile puno veći spektar mogućih kršenja zakona.

Iz Ministarstva su tada naveli da su prvi put taksativno propisani rizici po određenim projektnim stadijima te je precizno propisano ko osigurava finansijska sredstva za provođenje svih procesa u oblasti javno-privatnog partnerstva.

Dodali su da je uveden novi institut periodične eksterne revizije, koji se provodi svake tri godine. Kao novina, navedena je i obaveza da prijedlog projekta, koji između ostalog sadrži i tehničku dokumentaciju i studiju opravdanosti, sada obavezno izrađuje konsultant koji se bira u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Također, Ministarstvo privrede KS, prema novom zakonu, ima obavezu uspostaviti i voditi Katalog potencijalnih projekata JPP-a na području Kantona Sarajevo, koji objavljuje na svojoj web stranici.

Nakon cjelodnevne rasprave, novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu je usvojen.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu utvrdio je prethodni saziv Vlade KS u januaru 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!