Započeto

Usmjerenje javnih dobra u KS ka povećanju prihoda u budžetu KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Stavljanje cjelokupne javne imovine i javnih dobara u Kantonu Sarajevo u funkciju, čiji će cilj biti osim njihove bazne vrijednosti i povećanje prihoda u budžetu Kantona Sarajevo (javne površine, javni parkinzi, poljoprivredno zemljište, građevinsko zemljište, zgrade, šumsko zemljište i koncesije i ostala dobra).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministar finansija KS Afan Kalamujić 17.1.2024. godine održao je sastanak s predstavnicima Zavoda za izgradnju i Kantonalnog stambenog fonda Kantona Sarajevo. Tema sastanka je bila pregled trenutne imovine pomenutih ustanova, kao i razmjena informacija koje su značajne za osiguravanje jasne, transparentne i odgovorne politike upravljanja imovinom u Kantonu Sarajevo. 

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo rekla je da je već pokrenut proces popisa imovine i izrade registra nekretnina Zavoda. 


Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva finansija su polovinom marta odgovorili da se provodi evidentiranje imovine u vlasništvu KS, kao i da je donesena nova Uredba o evidenciji imovine Kantona Sarajevo. 

Iz ministarstva su također rekli da je formirana Radna grupa u svrhu utvrđivanja i pokretanja procesa u pogledu upravljanja imovinom u vlasništvu KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!