U progresu

Rekonstrukcija, izgradnja i rehabilitacija saobraćajnica u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Cestovna infrastruktura – rekonstrukcija, izgradnja i rehabilitacija saobraćajnica u svim općinama Kantona Sarajevo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Krajem juna 2023. otvoren je postupak javne nabavke za obnovu saobraćajnice u ulicama Bulevar Mimara Sinana i Braće Mulić. 

U ulici Džemala Bijedića, na dionici od FIS-a do spoja sa X transverzalom postavljen je završni sloj asfalta, radi se na postavljanju signalizacije. 

Kod Grasa u toku su aktivnosti na izgradnji kružnog toka koje su započele rušenjem objekata koji su prepreka za izgradnju. 

Projekat izgradnje kružnog toka je rezultat zajedničke saradnje sa Općinom Novi Grad, a njegova vrijednost iznosi 1,2 miliona KM bez PDV-a.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je krajem maja 2023. godine raspisala je postupak javne nabavke za dva projekta. Radi se o rehabilitaciji dijela ulice Ložionička i izgradnji trake za ubrzanje na cestu Zapadni prilaz gradu, pravac Blažuj-Ilidža. 

Obnova dijela ulice Ložionička planirana je od povezivanja na krak novoprojektovane kružne raskrsnice, do ulice Zmaja od Bosne u dužini od 400 metara. Procijenjena vrijednost javne nabavke je 996.000 KM bez PDV-a. 

Za izvođenje radova na izgradnji trake za ubrzanje na cesti Zapadni prilaz gradu, pravac Blažuj-Ilidža planirano je zaključenje okvirnog sporazuma na dvije godine, a procijenjena vrijednost za ovaj projekt je 2,2 miliona KM bez PDV-a. 

Početkom aprila Direkcija za puteve Kantona Sarajevo potpisala je s KJKP “Rad” ugovor za izvođenje radova na produženju lijevih isključnih traka na Pofalićima, na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Zmaja od Bosne.

Radi se o dvije lijeve isključne trake, jedna iz pravca iz Ilidže, druga iz pravca Centra.

Projekt je ovo koji će doprinijeti manjoj opterećenosti isključnih traka i bržem protoku saobraćaja na glavnoj saobraćajnici, koja je jedna od prometnijih u Federaciji BiH. Postojeća traka iz pravca Centra prema Ilidži bit će produžena za 46 metara, dok će traka iz pravca Ilidže prema Centru biti produžena za oko 76 metara

Adnan Šteta, 3.4.2023.

Kako je navedeno u saopštenju, projekti su izrađeni i za još 18 isključnih traka na području Kantona Sarajevo i u toku je prikupljanje svih saglasnosti i dozvola od nadležnih institucija, kako bi se moglo krenuti u eventualnu realizaciju svih projekata.

Krajem juna 2023. godine potpisan je ugovor za izgradnju raskrsnice u naselju Bulevar. U julu se očekuje početak radova, a planirani završetak je 90 dana od početka izvođenja radova.

Početkom jula 2023. godine Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem Direkcije za puteve i Općina Novi Grad potpisali su Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji spojeva na A transverzalu iz ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije.

Radovi će podrazumijevati potpuno usklađivanje semafora i uklanjenje duplih semafora na raskrsnici koja spaja ulice Hajrudina Šabanije i Braće Mulić, te prilagođavanje pješačkih staza i semafora za sigurniji prelazak pješaka, a sve u cilju povećane sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Vrijednost ugovora je 582.602, 89 KM sa PDV-a od čega Ministarstvo saobraćaja kroz Direkciju za puteve izdvaja 415.000 KM, a ostatak Općina Novi Grad.

Početkom jula 2023. godine potpisan je sporazum za izgradnju kružne raskrsnice na spoju ulica IX transverzale, Džemala Bijedića i Ive Andrića.

Projekt izgradnje kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Ive Andrića sa uklapanjem IX transverzale predstavlja nastavak aktivnosti na sanaciji, rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake. 

Ministarstvo saobraćaja KS za ovaj projekat obezbijedit će finansijska sredstva u iznosu od 1.700.000 KM, dok će Općina Novi Grad izdvojiti finansijska sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!