Ispunjeno

Uspostava Centra za razvoj poduzetništva

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Uspostava Centra za razvoj poduzetništva kao organizacione jedinice Javne ustanove “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu”.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS ostvarila je ciljeve predviđene ovim obećanjem.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na sjednici skupštine Kantona Sarajevo održanoj 18.4.2023. godine usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JU ‘’Centar za napredne tehnologije’’. Ovom Odlukom osnovana je posebna organizaciona jedinica “Centar za razvoj poduzetništva”, a čija uloga će biti pružanje sistemske podrške malim i srednjim preduzećima, kao i kreativnim pojedinicima da realizuju svoje poslovne ideje. 

Prema riječima ministra Mijatovića osnivanje Centra doprinijet će razvoju KS i implementaciji Strategije razvoja KS, a predstavlja platformu za sticanje iskustva mladih poduzetnika. Inkubator kao poduzetnički alat služit će kao podrška startup-ovima u cilju njihove održivosti i stvaranja preduslova za uspješno buduće poslovanje. 

U decembru 2023. godine počeli su radovi na adaptaciji prostora u zgradi Mašinskog fakuteta Univerziteta u Sarajevu u kojem će biti smješten prvi Centar za razvoj poduzetništva Kantona Sarajevo. 

U januaru 2024. godine raspisan je konkurs za imenovanje direktora JU “Centar za napredne tehnologije”.

Kako su iz Ministarstva privrede KS sredinom marta 2024. godine naveli u odgovoru na upit Istinomjera Centar za razvoj poduzetništva je uspostavljen, prostor u kojem će biti smješten je adaptiran – završeni su građevinski radovi, a uskoro se očekuje i isporuka namještaja i opreme za rad. Naveli su i da krajem 2024. godine očekuju useljenje novosnovanih privrednih

subjekata koji će biti odabrani po posebnom programu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!