Ispunjeno

Donošenje Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Donošenje (…) Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prvih godinu dana mandata 2022-2026, Vlada KS provela je sve predviđene aktivnosti čime je ispunjeno dato obećanje.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na sjednici održanoj 7. marta 2024. godine, Skupština Kantona Sarajevo raspravljala je o Prijedlogu zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo. Ministar privrede KS Zlatko Mijatović tom je prilikom istakao da je ovaj zakon donesen s ciljem praćenja politika, principa i standarda normativa Evropske unije. Dodao je da je zakon kreiran u saradnji s akademskom zajednicom, Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove i ostalim stručnjacima iz ove oblasti.

Kako se navodi u saopćenju Vlade KS, mjere ruralnog razvoja obuhvataju novčanu podršku za kapitalna ulaganja na gazdinstvu, ulaganja u razvoj poljoprivrednih gazdinstava i njihovog poslovanja, jačanje diverzifikacije ruralne ekonomije, unapređenje agrookoliša i osnovne usluge te obnovu sela u ruralnim područjima.

Prijedlog zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo usvojen je na pomenutoj sjednici, a ministar Mijatović pojasnio je da će se novi zakon početi primjenjivati od 1. januara 2025. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!