U progresu

Rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove tramvajske pruge

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Rekonstrukcija tramvajske pruge Ilidža – Marijin Dvor i izgradnja nove tramvajske pruge do Hrasnice.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Tokom prve godine mandata Vlade KS nastavljen je projekat rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu, a što je obuhvatilo i radove na svim raskrisnicama na gradskoj saobraćajnici. Rekonstrukcija tramvajske pruge od Baščaršije do Čengić Vile završena je početkom septembra 2023. godine. Još uvijek traje rekonstrukcije dijela pruge od Tehničke škole prema Željezničkoj stanici.


U maju 2023. godine ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je ugovor za izvođenje radova na tramvajskoj pruzi Ilidža-Hrasnica s konzorcijem turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

Prema potpisanom ugovoru, rok za izgradnju pruge je 18 mjeseci, a početak radova na izgradnji tramvajske pruge očekuje se nakon završetka istražnih radova, projektiranja i provedenih pripremnih radnji, u skladu sa tehnološkim i dinamičkim planom izvođača radova.

Radovi na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice započeli su krajem februara 2024. godine. Do tog trenutka rješavani su administrativni izazovi, izvršeno je geodetsko snimanje trase pruge i postojeće okretnice na Ilidiži te je izrađena geodetska mreža.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!