U progresu

Adaptivno upravljanje saobraćajem

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Adaptivno upravljanje saobraćajem – uspostava sistema adaptivnog upravljanja saobraćajem na svim semaforiziranim raskrsnicama na području Kantona Sarajevo, uz izgradnju savremenog centra za upravljanje i nadzor nad saobraćajem.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U mandatu prethodnog saziva Vlade KS, kada je na čelu Ministarstva saobraćaja KS također bio Adnan Šteta, potpisan je ugovor o grantu za izradu glavnog projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem između Vlade KS i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Vlada je godinu ranije, u aprilu 2021. godine, donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajen” vrijednog 16 miliona KM.

Istinomjer je obećanje koje se odnosi na uvođenje adaptivnog upravljanja saobraćajem pratio i tokom prethodnog mandata Vlade KS, a ono je na kraju tog mandata ocijenjeno kao djelimično ispunjeno.


Kako je saopćeno 12. februara 2024. godine, u Kantonu Sarajevo započela je implementacija projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajem”, a iz Ministarstva saobraćaja KS tom je prilikom navedeno da se u prvoj fazi vrše snimanja broja vozila na raskrsnicama na glavnoj gradskoj saobraćajnici. 

Iz Vlade Kantona Sarajevo dodaju da snimanja podrazumijevaju “postavljanje kamera i brojača na raskrsnicama i prikupljanje podataka o tačnom broju vozila, prolascima vozila kroz raskrsnicu, te skretanjima na raskrsnici 24 sata dnevno”. Kretanje vozila na svakoj od raskrsnica posmatra se pet do sedam dana s ciljem dobijanja relevantnih podataka koji će se koristiti za “projektovanje i izradu signalnih planova za sve raskrsnice, njih ukupno 163”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!