Neispunjeno

I treće Čovićevo obećanje o imenovanju Vlade FBiH ostalo neispunjeno

Predsjednik HDZ-a BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (DN PSBiH) Dragan Čović, govoreći u kontekstu formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH, u javnom istupu 28.3.2023. po treći put u posljednjih nekoliko mjeseci izrazio je uvjerenje da će se, ovoga puta do 6. aprila ove godine, imenovati nova Vlada tog entiteta.

Izvor: HDZ BiH

“Optimizam je nešto što je pozitivno i biću optimističan pa i oko stvari koje se ne vide na prvi pogled”, rekao je Čović poručivši:

Nastavit ću biti, kao što sam uvjeren da ćemo 6. aprila imati Vladu FBiH kao što je danas bio rok da predsjednici Federacije predamo imena kandidata za ministre u Vladi FBiH koja bi trebala sutra imenovati budući saziv vlade FBiH uz suglasnost potpredsjednika.

Dragan Čović, 28.3.2023.

Dragan Čović je već u dva navrata nakon Opštih izbora 2022. godine najavljivao imenovanje nove Vlade FBiH. Tako je Istinomjer neispunjenim ocijenio njegovo obećanje da će se to desiti do kraja 2022. godine, kao i ono kada je Čović, kao i njegov kolega iz Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, ustvrdio da će Vlada FBiH biti formirana do kraja februara tekuće godine. U kontekstu formiranja izvršne vlasti u FBiH podsjećamo i na Istinomjerovu analizu Nova Vlada FBiH: Između Schmidtovog “dogovorite se” i Osmorkinog “intervenišite”.

I ovoga puta ispostavilo se da nova izvršna vlast u FBiH nije imenovana u roku u kojem je to predsjednik HDZ-a BiH najavio da će desiti.

Nakon što je predsjednica FBiH Lidija Bradara u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (ZD PFBiH) uputila Informaciju o predmetu broj 01-02-152-04/23 od 5.4.2023. godine – Odluka o imenovanju premijera/predsjednika Vlade, zamjenika premijera/predsjednika Vlade i ministara u Vladi Federacije BiH, ona se našla na dnevnom redu 5. vanredne sjednice tog zakonodavnog tijela, koja je održana 6.4.2023. godine.

“U privitku vam dostavljam Odluku o imenovanju premijera/predsjednika Vlade, zamjenika premijera/predsjednika Vlade i ministara u Vladi Federacije BiH”, navedeno je, pored ostalog, u Bradarinoj odluci, uz napomenu da je za navedenu odluku zatražila saglasnost oba potpredsjednika Federacije BiH.

U dokumentu je dostavljena saglasnost potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda Igora Stojanovića, ali i akt potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende, kojim je Lendo odbio dati saglasnost na imenovanje Vlade FBiH.

S obzirom na izostanak saglasnosti jednog od potpredsjednika FBiH na Bradarinu odluku, ZD PFBiH se nije izjašnjavao o potvrđivanju imenovanja prijedloga premijera i sastava Vlade FBiH.

Na sjednici je sa 63 glasa “za”, 13 glasova “protiv” i četiri suzdržana usvojen prijedlog SBiH-a i NES-a prema kojem Zastupnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u roku 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje, izmjenu ili dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije BiH od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade FBiH sadašnjem, kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

Pored toga, usvojena je i deklaracija, koju je predložila SDA, o neprihvatanju odluka OHR-a s ciljem izmjena Ustava FBiH, kao i zaključak koji su predložile stranke Osmorke i HDZ-a, prema kojem se Parlament FBiH opredjeljuje za što hitnije formiranje nove Vlade FBiH i poziva sve učesnike u tom procesu da pronađu brzo rješenje.

Dan kasnije, u obraćanju javnosti, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt istakao je da FBiH mora funkcionisati za dobrobit cijele države i da “očekuje da političari dođu do rješenja za prevazilaženje zastoja i što prije formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine”, te je uputio “zadnji poziv da se političari urazume”.

Ovo je zadnji poziv da se političari urazume.

Christian Schmidt, 7.4.2023.

Šest mjeseci nakon održavanja Opštih izbora 2022. godine nova izvršna vlast u FBiH još uvijek nije imenovana, dok Vlada na čelu s Fadilom Novalićem, imenovana 2015. godine, i dalje vodi ovaj entitet.

U međuvremenu, s obzirom na to da se to nije desilo do 6.4.2023. godine, Istinomjer još jednom obećanju Dragana Čovića u vezi s formiranjem Vlade FBiH daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!