Ispunjeno

Završena rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu

Gostujući u programu N1 televizije u decembru 2022. godine, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je da će rekonstrukcija tramvajske pruge biti završena do kraja augusta 2023. godine.

Izvor: Facebook/Adnan Šteta

Rok za izgradnju kompletne pruge je dvije godine, znači završetak kompletne dionice bi trebao biti do kraja augusta iduće godine. S tim da se ne radi samo o pravcu koji mi radimo, imat ćemo i okretaljku na Skenderiji koju ćemo raditi i okretaljku na Željezničkoj stanici. Sad za sad, ide sve svoje dinamikom.

Adnan Šteta, 12.12.2022.

Podsjećamo, svečanim obraćanjem medijima Adnana Štete 26. augusta 2021. godine započela je rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Marijin dvora.

Ministar Šteta je tada najavio da će dionica od Ilidže do Remize biti rekonstruisana do maja.

Ništa se nije promijenilo. Rokovi su isti. Čengić Vila je okretnica i bitna je za uspostavu saobraćaja, zato je ona građanima bitnija nego rok za izgradnju tramvajske pruge do Remize. (…) Pruga do Remize će biti završena do maja i tako je planirano, a pruga do Čengić Vile u augustu.

Adnan Šteta, 1.3.2022.

Ovo obećanje Adnana Štete je u maju 2022. godine Istinomjer ocijenio neispunjenim.

Rekonstrukcija pruge kod Remize završena je krajem septembra 2022. godine, čime je okončana rekonstrukcija pruge i na svim raskrsnicama od Čengić-Vile do Ilidže. Radovi na ovoj raskrsnici trajali su duže u odnosu na ostale raskrsnice na pomenutoj dionici budući da se rekonstruisala i pruga prema sjedištu preduzeća GRAS.

Izgradnja tramvajske pruge od Čengić-Vile do Marijin Dvora započeta je krajem oktobra.

Adnan Šteta je 27.8.2023, na svom zvaničnom Facebook nalogu, objavio video testne vožnje tramvaja na relaciji od Ilidže do Baščaršije.

Izvor: Facebook/Adnan Šteta

Redovan tramvajski saobraćaj na relaciji od Ilidže do Baščaršije uspostavljen je 3.9.2023. godine.

Na dionici od Čengić Vile do Marijin Dvora također su obnovljene sve raskrsnice i pješački prelazi, a iz Ministarstva saobraćaja KS je najavljeno da u narednom periodu slijedi nastavak uređivanja pojasa oko pruge, što uključuje i uređenje tramvajskih stanica.

Pokrenuli smo reformu javnog prevoza i kroz projekt izgradnje pruge, ali i kroz mnoge druge. Pruga je sada sigurna i nova, u ovoj godini stižu prvi novi tramvaji, počinjemo vrlo brzo graditi prugu do Hrasnice, uvodimo razne promjene za javni prevoz. Za razliku od prije dvije godine, danas đaci i studenti imaju besplatan javni prevoz, a kuponi važe kod oba prevoznika. Krenuli smo mijenjati stanje i na našem putu do cilja, do najboljeg javnog prevoza u regiji – nema stajanja.

Adnan Šteta, 3.9.2023.

S obzirom na to da je rekonstrukcija tramvajske pruge u Kantonu Sarajevo završena u najavljenom periodu, Istinomjer obećanja ministra saobraćaja KS Adnana Štete ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!