Neispunjeno

Ni u martu nije počela izgradnja bolnice u Trebinju

Tokom posjete Trebinju 22. marta 2023. godine premijer Republike Srpske Radovan Višković govorio je o rokovima za početak izgradnje nove bolnice u ovom gradu.

Izvor: Vlada Republike Srpske

Višković je rekao da očekuje skoro dobijanje građevinske dozvole, odnosno da će izgradnja bolnice krenuti do kraja mjeseca:

Čeka se izdavanje građevinske dozvole za pripremne radove, i to će biti u narednih par dana, resorno ministarstvo će izdati dozvolu, tako da očekujem da do kraja mjeseca marta formira se gradilište i da se krene u izgradnju tog objekta.

Radovan Višković, 22.3.2023.

Istinomjer se u nekoliko navrata bavio obećanjima o izgradnji nove bolnice u Trebinju. Milorad Dodik je najprije 2019. godine obećao podršku projektima u Trebinju, ističući posebno rekonstrukciju trebinjske bolnice. O bolnici u Trebinju bilo je govora i tokom posjete Milorada Dodika čelnicima ovog grada u augustu 2020. godine, kada je Dodik najavio da gradnja bolnice “treba da otpočne iduće godine”.

Skupština Grada Trebinje usvojila je sredinom septembra 2021. godine odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Pridvorci, gdje je planirana izgradnja nove bolnice, a gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tom je prilikom najavio da bi građevinski radovi mogli započeti početkom 2022. godine. Kako gradnja nije započela početkom 2022. godine, ovo Ćurićevo obećanje ocijenjeno je neispunjenim.

U februaru ove godine Milorad Dodik najavio je postavljanje kamena temeljca za izgradnju trebinjske bolnice “u narednih mjesec dana”, ali je i ovo obećanje završilo u kategoriji neispunjenih.

Da ni Viškovićevo obećanje neće biti ispunjeno u najavljenom roku, odnosno do kraja marta, potvrdio je i sam premijer Republike Srpske pretposljednjeg dana marta, kada je izjavio da “izvođač još uvijek nije ni krenuo”.

Članovi Pokreta za restituciju održali su 4.3.2023. mirne proteste u Trebinju jer se protive izboru lokacije na kojoj treba da se gradi nova bolnica. Oni smatraju da je gradnja na tom zemljištu nedopustiva zbog blizine rijeke, koja uzrokuje opasnost od poplava, i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Tvrde da je riječ o obradivom poljoprivrednom zemljištu i da se ono prostornim planom ne može pretvoriti u građevinsko.

Budući da do kraja marta 2023. godine nije počela izgradnja nove bolnice u Trebinju, Istinomjer obećanje Radovana Viškovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!