Neispunjeno

Kamen temeljac za trebinjsku bolnicu nije postavljen u najavljenom roku

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i predstavnik izabrane grupe ponuđača potpisali su 9. februara 2023. godine ugovor za izgradnju nove bolnice u Trebinju, čija je vrijednost 128 miliona KM.

Izvor: Twitter/Milorad Dodik
Izvor: Twitter/Milorad Dodik

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je najavio rok za postavljanje kamena temeljca kada je riječ o izgradnji trebinjske bolnice.

To znači da smo stavili taj projekat nesumnjivo na orbitu koja se ne može zaustaviti. I da ćemo za 30 mjeseci, odnosno 31 mjesec, ili u narednih mjesec dana, vjerujemo da ćemo položiti kamen temeljac, i krenuti u te radove, i to se računa danom kada teku rokovi za izgradnju.

Milorad Dodik, 9.2.2023.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 26.1.2023. godine prihvatila Informaciju o potpisivanju ugovora za realizaciju projekta “Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnica Trebinje” po principu “ključ u ruke”.

Vlada je zadužila ministra zdravlja i socijalne zaštite da potpiše ugovor za realizaciju spomenutog projekta s izabranom grupom ponuđača koju zastupa predstavnik grupe ponuđača HERC GRADNJA d.o.o. Bileća za ukupnu cijenu ponude od 128.448.448,83 KM s PDV-om.

Podsjećamo, Istinomjer se već u više navrata bavio ovom temom. Milorad Dodik je najprije 2019. godine obećao podršku projektima u Trebinju, ističući posebno rekonstrukciju trebinjske bolnice. O bolnici u Trebinju bilo je govora i tokom posjete Milorada Dodika čelnicima ovog grada u augustu 2020. godine, kada je Dodik najavio da gradnja bolnice “treba da otpočne iduće godine”.

Skupština Grada Trebinje usvojila je sredinom septembra 2021. godine odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Pridvorci, gdje je planirana izgradnja nove bolnice, a gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tom je prilikom najavio da bi građevinski radovi mogli započeti početkom 2022. godine. Kako gradnja nije započela početkom 2022. godine, ovo Ćurićevo obećanje ocijenjeno je neispunjenim.

Sredinom juna 2022. godine Vlada Republike Srpske prihvatila je idejni arhitektonsko-građevinski projekat za izgradnju i opremanje novog objekta JZU Bolnica Trebinje. Početkom jula 2022. godine Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske raspisalo je tender za projektovanje, izgradnju i opremanje JZU Bolnica u Trebinju.

Rekonstrukcija bolnice u Trebinju jedno je od obećanja koje je SNSD dao tokom kampanje za Opće izbore 2018. godine, a čija je realizacija na kraju mandata 2018–2022. ocijenjena kao ispunjena manjim dijelom.

Članovi Pokreta za restituciju održali su 4.3.2023. mirne proteste u Trebinju jer se protive izboru lokacije na kojoj treba da se gradi nova bolnica. Oni smatraju da je gradnja na tom zemljištu nedopustiva zbog blizine rijeke, koja uzrokuje opasnost od poplava, i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Tvrde da je riječ o obradivom poljoprivrednom zemljištu i da se ono prostornim planom ne može pretvoriti u građevinsko.

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (14.3.2023), odgovarajući na pitanje poslanika Kostadina Vasića koje se odnosi na izgradnju bolnice u Trebinju, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je, između ostalog, ustvrdio da je u skladu sa zakonima “završen proces objedinjavanja parcele, prebacivanja parcele iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, cijepanje parcele i davanje dijela parcele Bolnici Trebinje”, te je dodao:

Što se tiče trenutnih aktivnosti po tom pitanju, nakon potpisivanja ugovora završeno je nekoliko stvari. Prva od njih je bila da se obezbijedi sva dokumentacija koja je potrebna s početkom realizacije samog ugovora. Bolnica Trebinje prikuplja, i mislim da je prikupila, dokumentaciju za pripremnu građevinsku dozvolu. Na bazi te pripremne građevinske dozvole krenut će i pripremni radovi u okviru bolnice. Tako da sve ide nekom svojom dinamikom, koja je definisana kroz sam ugovor.

Alen Šeranić, 14.3.2023.

Istinomjer je od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, kao i od Bolnice Trebinje, zatražio informaciju o tome kada se može očekivati postavljanje kamena temeljca za trebinjsku bolnicu, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

S obzirom na to da kamen temeljac za trebinjsku bolnicu još uvijek nije postavljen, Istinomjer obećanje Milorada Dodika od 9. februara 2023. godine da će se to desiti “u narednih mjesec dana” ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!