Neispunjeno

Istekli potpisani rokovi za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godine“ krajem novembra 2022. godine potpisali su predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić. Godinu kasnije, istekli su rokovi predviđeni za implementaciju pojedinih njegovih dijelova.

Ilustracija: Istinomjer

Navedeni dokument potpisan je 29.11.2022. godine, a u njemu se u dijelu pod nazivom “Euroatlantske integracije”, pored ostalog, precizira i rok u okviru kog su se trebale provesti “ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH”, a koje se odnose na presude domaćih i stranih sudova.

Žurno provesti, a najkasnije u roku šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, ograničene promjene Ustava Bosne i Hercegovine i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sukladno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i presudama Europskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine i odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda).

“Smjernice i načela”, 29.11.2022.

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godine” lideri HDZ-a BiH i SDP-a BiH potpisali su u prisustvu predstavnika stranka tadašnje tzv. osmorke, koju su činili politički subjekti Naša stranka, Narod i pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH i Narodni evropski savez.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je 25.1.2023. godine aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, a Predstavnički dom Parlamenta FBiH novu izvršnu vlast tog entiteta potvrdio je 27.4.2023. godine. Novu Vladu Republike Srpske (RS) potvrdilo je najviše zakonodavno tijelo tog entiteta 21.12.2023. godine.

U međuvremenu, Parlamentarna skupština BiH nije usvojila bilo kakve izmjene Ustava BiH, kao ni izmjene Izbornog zakona BiH, kao što je predviđao dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godine”.

S obzirom na činjenicu da je od imenovanja Vijeća ministara BiH prošlo 11, a od imenovanja Vlade FBiH skoro osam mjeseci, Istinomjer obećanje potpisnika dokumenta Dragana Čovića i Nermina Nikšića da će u roku šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima doći do navedenih izmjena ustavne i izborne legislative ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!