Analize

Dvije godine Vlade RS u oblasti Obrazovanja

U oblasti obrazovanja Istinomjer ukupno prati 21 obećanje. Najveći broj obećanja u ovoj oblasti dao je DNS – 12, dok ga slijede SNSD sa pet, NDP sa tri i Ujedinjena Srpska sa samo jednim obećanjem.

Tokom druge godine mandata Vlade Republike Srpske ispunjeno je pet obećanja, dva su ocijenjena u progresu te je jedno ispunjeno sa zakašnjenjem. Bitno je istaći da je Vlada također provodila određene aktivnosti na realizaciji devet obećanja koja su ocijenjena kao započeta.

Veliki broj obećanja, čija je realizacija započela tokom druge godine mandata, vezano je za reformu obrazovanja, pa tako i obećanja koja se tiču dualnog obrazovanja i usmjeravanja upisnih politika obrazovnih ustanova sa potrebama tržišta rada. Međutim, pored ovih obećanja, većina ispunjenih je vezana za izgradnju obrazovnih objekata ili fiskulturnih sala, čiji su završetak obećali predstavnici SNSD-a.

Tako je, nakon 11 godina od početka izgradnje, sportska dvorana “Servitium” – Arena u Bosanskoj Gradišci završena u novembru 2020. godine. Također je počela i izgradnja nove sportske dvorane u Doboju. Iako je prvobitno najavljeno da će postojeća dvorana biti rekonstruisana, u februaru 2020. godine ona je u potpunosti srušena, te je najavljena izgradnja potpuno nove na istoj lokaciji.

Obećanje koje se odnosi na gradnju vrtića je ocijenjeno kao započeto. U toku 2020. godine otvoren je vrtić “Kolibri” u Banjaluci, a u toku je i izgradnja vrtića na Petrićevcu, te u naselju Kuljani. Radovi se privode kraju i u Gradišci, u mjesnoj zajednici Brestovčina.

Obećanje koje se odnosi na rješavanje statusa kulturnih stvaralaca i umjetnika ocijenjeno je kao ispunjeno.

Podsjećamo, nakon što je prošle godine izrađen pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi, Narodna skupština RS-a usvojila je 2. decembra 2020. godine Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, kojim se definiše da umjetnici i stručnjaci koji steknu navedeni status ostvaruju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, te zdravstveno osiguranje iz budžeta RS-a.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi, pod određenim uslovima, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa iz budžeta RS-a.

Lice koje na osnovu opštih i posebnih uslova stekne status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi postaje obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite. Navedeni zakon se odnosi na umjetnike i stručnjake u kulturi koji nisu stalno zaposleni. Јasno smo definisali uslove za sticanje ovakvog statusa, a to se odnosi na lica koja imaju izuzetne rezultate u radu.

Natalija Trivić, 2. 12. 2020.

Trivić je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture voditi registre samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, a ministar će donijeti pravilnike o vođenju registra.

Pored navedenih, Vlada RS-a je u toku druge godine mandata intenzivirala rad i na obećanjima koja se odnose na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dualno obrazovanje, usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, provođenje strategije razvoja obrazovanja, te je radila i na obećanju koje se odnosi na obezbjeđivanje računara za svakog učenika u Republici Srpskoj.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!