Započeto

Gradnja vrtića

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

DNS smatra da je moguće u narednom mandatnom periodu napraviti najmanje po jedan dječiji vrtić u svakoj opštini, a projektovati njihovu izgradnju u svim naseljenim mjestima preko 500 stanovnika.

Obrazloženje

Na području Republike Srpske trenutno se izvode radovi na izgradnji nekoliko vrtića.

Izvor: Program DNS

Laktaši:

Izgradnja vrtića u u Aleksandrovcu  započela je u septembru 2018. godine, a radovi su okončani tokom ljeta 2019. godine. Lokalna uprava Laktaši obezbijedila je zemljište, građevinske dozvole i komunalne priključke, a Vlada Republike Srpske finasirala izgradnju vrtića. U ovu svrhu izdvojeno je 800.000 KM. S tim u vezi, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, načelnik Opštine Laktaši Ranko Karapetrović i direktorica vrtića Bajka u Aleksandrovcu, Nataša Trninić otvorili su 26. januara 2020. godine vrtić “Bajka” za 60 mališana.

Ribnik:

Predsjednica Vlade RS, Željka Cvijanović najavila je 08.02.2019. da će Vlada RS, podržati projekat u Opštini Ribnik, koji se odnosi na izgradnju vrtića, te da što se tiče finansija to neće predstavljati problem. Prema  posljednjim informacijama iz maja 2019. godine, u toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju stare škole u Donjoj Previji u kojoj se planira uraditi vrtić za djecu.

Zvornik:

Zvornički vrtić “Naša radost” otvoren je 01.03.2019. godine, a u njega je lokalna uprava uložila 700 hiljada maraka, dok je Vlada Republike Srpske obezbijedila 200 hiljada maraka za opremanje ove predškolske ustanove.

Banja Luka:

Tokom 2019. godine započela je prva faza izgradnje vrtića “Kolibri”, čija vrijednost iznosi 550.000 KM. Početkom januara 2020. godine javnost je obaviještena da prva faza gradnje vrtića “Kolibri” teče planiranom dinamikom, kao i da je Gradska uprava raspisala tender za drugu fazu radova na budućem vrtiću u vrijednosti od milion KM. Vrtić je otvoren 9. novembra 2020. godine.

U novembru 2019. godine gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić i generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković položili su kamen temeljac za buduću zgradu dječijeg vrtića i mjesne zajednice u naselju Petrićevac, čiju je izgradnju pomogla Vlada Srbije. Izgradnja vrtića je u toku.

Izgradnja prvog javnog vrtića u naselju Kuljani počela je u oktobru 2020. godine, a u novom gradskom obdaništu biće obezbijeđeno mjesto za 90 mališana.

Gradiška:

U novembru 2019. godine započeli su radovi na izgradnji vrtića u mjesnoj zajednici Brestovčina. Gradonačelnik Zoran Adžić istakao je kako će se izgradnjom ovog vrtića rasteretiti druga dva centralna gradska vrtića, te da će pored vrtića biti izgrađene i opremljene prostorije za rad mjesne zajednice Brestovčina koja je jedna od najvećih mjesnih zajednica. Načelnik je zahvalio Vladi RS i Vladi Republike Srbije na izdvojenih 1.000.000 KM donatorskih sredstava, napomenuvši da je 800.000 KM izdvojeno iz gradskog budžeta. Izgradnja vrtića je još uvijek u toku.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!