Započeto

Provođenje strategija razvoja obrazovanja

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

Obrazovanje je složen i skup društveni proces i ne može se usavršavati bez stabilnih izvora finansiranja. DNS nije za eksperimentisanje u obrazovanju po svaku cijenu, jer ima dovoljno pozitivnih iskustava u razvijenim državama, ali i u našoj tradiciji. Zato se i zalaže za provođenje strategija razvoja obrazovanja koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Eventualne daljnje reforme obrazovnog sistema moraju, prije svega, biti izraz potreba našeg naroda i Republike, njenog ekonomskog i društvenog razvoja.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlade RS vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program DNS

Govoreći o planovima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) za predstojeću školsku 2019/2020. godinu, ministrica Natalija Trivić je izjavila da će “u septembru početi reforma obrazovanja” te da će se u okviru tog procesa “raditi i na izradi nove strategije obrazovanja u RS i donošenju novih akata”.

Očekujemo da u školskoj 2020/2021. godini imamo pilot programe koji će biti sprovođeni u školama. Cilj je da poboljšamo dignitet obrazovnih ustanova, da učenici koji završavaju osnovnu i srednju školu imaju željeni nivo znanja i da uvedemo nove metode u izvođenju nastave. Radićemo i na reviziji postojećih i novim nastavnim planovima i programima, a nastavni kadar i stručne saradnike edukovaćemo u kontinuitetu. Suština kompletnog ovog procesa je da imamo djecu koja će stečena znanja moći primijeniti u praksi i koja će biti prilagođena potrebama tržišta rada.

Natalija Trivić, 10.07.2019.

Kako bismo provjerili šta je do sada urađeno kada je upitanju najavljena reforma obrazovanja Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo prosvjete RS. Dobili smo sljedeće odgovore:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u maju ove godine raspisalo je javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, koji će se baviti revizijom i razvojem nastavnih planova i programa, uključujući i modernizaciju izvođenja nastavnog procesa i nastavnih sadržaja koji su postavljeni u programu. Javno su pozvani stručni ljudi u samom nastavnom procesu, stručnjaci u oblasti visokog obrazovanja, kao i svi oni koji mogu dati svoj doprinos unapređenju i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj.

Ministarstvo prosvjete RS, 19.09.2019.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!