U progresu

Očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

DNS će posebno doprinositi očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji su izloženi ozbiljnim izazovima.

Obrazloženje

Vlada RS je tokom prve godine mandata provodila određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program DNS

Povelju o srpskom kulturnom prostoru koju su potpisali u Sremskim Karlovcima 4. marta 2019. godine, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ističe posvećivanje prebne pažnje očuvanju srpskog jezika i ćirilice.

Pored potpisane povelje 20.03.2019. godine, održan je i Forum o ćirilici, gdje je ministrica Trivić rekla da je ovo ujedno i prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, kojom je definisana zajednička politika djelovanja u oblasti kulture Srpske i Srbije i prostora na kojima živi srpski narod.

Projekat “Karavan kulture govora” u okviru kojeg koje je planirano da u više gradova Republike Srpske bude sprovedena dvodnevna edukacija o kulturi govora s ciljem zaštite srpskog jezika i pisma, koji su važni za očuvanje nacionalnog identiteta, organizovan je u novembru 2019. godine.

U utorak 28. jula 2020. godine u Beogradu je održan prvi sastanak Radne grupe za izradu zakona o zaštiti ćirilice na kojem su učestvovali predstavnici Srbije i Republike Srpske (RS).

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević saopštili su da su polazne osnove definisane, te da je usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo “identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srpskog koji živi sa obje strane rijeke Drine”. Navedeno je i kako će zakonske osnove o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu biti identične u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i da će o tehničkim detaljima zakonske regulative raditi stručnjaci oba ministarstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!