Dualno obrazovanje

| Partija: | Oblast:

Uskladićemo obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada primjenjujući koncept dualnog obrazovanja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Kratko obrazloženje

Vlada RS je u prvih 100 dana svog rada provodila određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Dugo obrazloženje

U februaru 2018. godine usvojen je novi Zakon o srednjem obrazovanju. Ovim zakonom uređuju se djelatnosti srednjeg obrazovanja i vaspitanja kao dio jedinstvenog sistema obrazovanja Republike Srpske, te se stvara preduslov za implementaciju dualnog obrazovanja.

Dualni sistem obrazovanja podrazumijeva naizmjenično učenje kod poslodavaca i u školi.

Izvođenje dualnog sistema pominje se u Članu 44. (tačka 1) gdje – U srednjim stručnim i tehničkim školama se struke i zanimanja mogu izvoditi u dualnom sistemu obrazovanja, u skladu sa nastavnim planovima i programima određene struke i zanimanja.

U istoimenom Zakonu, u članu 45, definisano je i izvođenje dualnog sistema obrazovanja i praktične nastave kod poslodavaca na osnovu zadatih principa.

Natalija Trivić, ministarica prosvjete i kulture u Vladi RS, najavila je  detaljnu analizu u kojoj će se sagledati potrebe tržišta rada, a na osnovu koje će biti izrađena upisna politika za narednu školsku godinu. Ministrica je također rekla da će pokušati obezbjediti “redovnu praksu svim učenicima u srednjim tehničkim školama u privrednim subjektima koji su razvojni”, te je istakla da je od lokalnih zajednica zatraženo da do  31. januara 2019. dostave spisak privrednih subjekata koji su zainteresovani za odvijanje učeničke plaćene prakse u narednoj školskoj godini, kako bi na osnovu toga mogli pripremiti upisnu politiku u srednje škole.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi