Započeto

Računar za svakog učenika

Partije: NDP | Oblasti: Obrazovanje

Uz podršku partnera iz EU obezbjedićemo lični računar za učenje programiranja za svakog učenika u Republici Srpskoj.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

U okviru, kako je tada navedeno, naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa COVID-19 u Republici Srpskoj, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tog entiteta sa svojim partnerima početkom aprila 2020. godine definisalo je projekat pod nazivom “1.000 ZA BUDUĆNOST”.

S tim u vezi, ministar Rajčević potvrdio je da će računari biti poklonjeni “đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja”:

Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberry Pi računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja.

Srđan Rajčević, 2. april 2020.

Pored toga, rečeno je i da će u okviru projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” ministarstvo na čijem je Rajčević čelu, u saradnji sa partnerskim kompanijama, raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Pajton (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

Istinomjer je 24. 9. 2020. godine od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske zatražio informacije o trenutnom statusu projekta, a iz Odjeljenja za informisanje i promociju između ostalog nam je odgovoreno:

“Kako bi djeci Republike Srpske omogućili kontakt sa modernom tehnologijom i savladavanje prvih programerskih koraka, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (MNRVOID) zajedno sa partnerima kopmanijama „Prointer“, „M:tel“ i „Lanako“ realizovalo je društveno odgovoran projekat „1000 za budućnost“ u periodu maj/jun 2020. godine.

U okviru ovog projekta, u pomenutom periodu iz nerazvijenih opština Srpske podijeljeno je ukupno 1000 raspberi paj (Raspberry Pi) računara, a počelo je podjelom uređaja učenicima iz opštine Jezero. Slijedilo je Kneževo, Oštra Luka, Krupa na Vrbasu, Vukosavlje… (ukupno 20 izrazito nerazvijenih opština Srpske), a podjela računara završena je početkom juna donacijom uređaja osnovcima iz opštine Istočni Novi Grad.

Delegaciju Ministarstva u svim opštinama gdje su dijeljeni računari dočekala su nasmijana i zahvalna lica rukovodstva škola i učenika, kojima su ovi računari, prije svega, olakšali praćenje nastave na daljinu u vrijeme pandemije virusa kovid 19.

Osim podjele računara, MNRVOID je realizovalo snimanje četiri videa sa uputstvima za rukovanje raspberi paj računarima koja su objavljena na portalu pod nazivom http://1000zabuducnost.org .
Svakako treba naglasiti podršku kompanija „Prointer“, „M:tel“, i „Lanako“ koji su pokazali društvenu odgovornost i pomogle nabavku 1000 raspberi paj računara i 212 3G rutera za učenike iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u okviru projekta „1000 za budućnost“ planira da nastavi sa sličnim akcijama pomaganja osjetljivim kategorijama stanovnika Srpske, a prije svega učenicima i studentima.”

 

Odjeljenje za informisanje i promociju, 25. septembar 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!