Ispunjeno manjim dijelom

Računar za svakog učenika

Partije: NDP | Oblasti: Obrazovanje

Uz podršku partnera iz EU obezbjedićemo lični računar za učenje programiranja za svakog učenika u Republici Srpskoj.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

U okviru, kako je tada navedeno, naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa COVID-19 u Republici Srpskoj, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tog entiteta sa svojim partnerima početkom aprila 2020. godine definisalo je projekat pod nazivom “1.000 ZA BUDUĆNOST”.

S tim u vezi, ministar Rajčević potvrdio je da će računari biti poklonjeni “đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja”:

Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberry Pi računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja.

Srđan Rajčević, 2. april 2020.

Pored toga, rečeno je i da će u okviru projekta “1.000 ZA BUDUĆNOST” ministarstvo na čijem je Rajčević čelu, u saradnji sa partnerskim kompanijama, raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Pajton (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

Istinomjer je 24. 9. 2020. godine od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske zatražio informacije o trenutnom statusu projekta, a iz Odjeljenja za informisanje i promociju između ostalog nam je odgovoreno:

“Kako bi djeci Republike Srpske omogućili kontakt sa modernom tehnologijom i savladavanje prvih programerskih koraka, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (MNRVOID) zajedno sa partnerima kopmanijama „Prointer“, „M:tel“ i „Lanako“ realizovalo je društveno odgovoran projekat „1000 za budućnost“ u periodu maj/jun 2020. godine.

U okviru ovog projekta, u pomenutom periodu iz nerazvijenih opština Srpske podijeljeno je ukupno 1000 raspberi paj (Raspberry Pi) računara, a počelo je podjelom uređaja učenicima iz opštine Jezero. Slijedilo je Kneževo, Oštra Luka, Krupa na Vrbasu, Vukosavlje… (ukupno 20 izrazito nerazvijenih opština Srpske), a podjela računara završena je početkom juna donacijom uređaja osnovcima iz opštine Istočni Novi Grad.

Delegaciju Ministarstva u svim opštinama gdje su dijeljeni računari dočekala su nasmijana i zahvalna lica rukovodstva škola i učenika, kojima su ovi računari, prije svega, olakšali praćenje nastave na daljinu u vrijeme pandemije virusa kovid 19.

Osim podjele računara, MNRVOID je realizovalo snimanje četiri videa sa uputstvima za rukovanje raspberi paj računarima koja su objavljena na portalu pod nazivom http://1000zabuducnost.org .
Svakako treba naglasiti podršku kompanija „Prointer“, „M:tel“, i „Lanako“ koji su pokazali društvenu odgovornost i pomogle nabavku 1000 raspberi paj računara i 212 3G rutera za učenike iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u okviru projekta „1000 za budućnost“ planira da nastavi sa sličnim akcijama pomaganja osjetljivim kategorijama stanovnika Srpske, a prije svega učenicima i studentima.”

 

Odjeljenje za informisanje i promociju, 25. septembar 2020.

Dodjela svih 1.000 Raspberi Paj mini računara četvrte generacije osnovcima iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj, a u sklopu akcije „1.000 za budućnost“, završena je 04.06.2020. godine, kada je posljednjih devet računara uručeno učenicima u Istočnom Starom Gradu.

U proteklih trideset dana podijelili smo 1.000 računara, 212 3G rutera, 330 štampanih priručnika i kreirali i pustili u rad edukativni sajt 1000zabuducnost.org. Ubrzo pokrećemo aktivnosti na osmišljavanju i realizaciji druge, masovnije i ambicioznije faze. Veliko hvala našim društveno odgovornim kompanijama na ovoj donaciji sa nadom da ćemo i dalje sarađivati na realizaciji ovog plemenitog cilja. Našim đacima želim sreću u budućem radu i životu. Želim da vjerujem da smo im bar malo pomogli u izboru zanimanja budućnosti.”

Srđan Rajčević, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, 4.6.2020. 

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je omogućilo 20.000 računara koje će škole izdavati na revers svim onim učenicima koji ne posjeduju uređaj, a kako bi se osiguralo što kvalitetnije praćenje online nastave.

Iz ministarstva je poručeno da, ukoliko učenik ne posjeduje uređaj, škole će u tom slučaju izdavati laptope iz projekta “Dositej” na revers. Prema njihovim podacima, do sada je učenicima na revers izdato više od 2.000 od raspoloživih 20.000 računara, koliko je osnovnim školama isporučeno upravo u sklopu projekta „Dositej“. 

Ministarstvo je napravilo plan izdavanja računara iz ovog projekta na revers, u skladu s potrebama i pristiglim zahtjevima učenika. Naglašeno je da ukoliko neka od škola nije bila u mogućnosti da izda vlastite laptope, druga škola iz okruženja je imala obavezu da izda neophodan broj laptopa, kako bi ih dobili svi učenici koji su iskazali potrebu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!