Nedosljedno

Vranić: “Ne vidim potrebu da se troše dodatna sredstva za nabavku vakcina”

Tokom konferencije za novinare, održane 5. jula, ministar zdravstva KS-a Haris Vranić izjavio je da će do sada donirane vakcine protiv COVID-19 i one koje će direktno nabaviti federalna Vlada biti dovoljne za imunizaciju stanovništva u KS-u.

Foto: Vlada KS

Tom prilikom, Vranić je rekao i da Vlada ima otvorenu mogućnost nabavke Pfizerovih vakcina protiv COVID-19, ali da, s obzirom na činjenicu da je potpisan ugovor Vlade FBiH i kineskog proizvođača Sinopharm, “ne vidi potrebu da se troše dodatna sredstva”.

Pošto imamo otvoreno za nabavku vakcina, prvenstveno, sada moram reći da se radi o Pfizeru, koje možemo nabaviti u vrlo kratkom roku isporuke, mi ćemo sačekati, ako se bude ovo odvijalo ovako, ovakve donacije ovom dinamikom, i ako dođe stvarno tih pola miliona koliko je Federacija potpisala sa Sinopharmom, onda ne vidim potrebe da se troše dodatna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja za nabavku vakcina.

Haris Vranić, 5. 7. 2021.

U BiH je 5. jula stigla donacija od 200.000 vakcina protiv COVID-19 kineskog proizvođača Sinopharm, a iz Vlade FBiH nedavno je saopćeno da je potpisan i ugovor za direktnu nabavku pola miliona vakcina istog proizvođača.

Nakon imenovanja i uoči formalnog stupanja na funkciju, Vranić je rekao da će kantonalna Vlada dati sve od sebe da se vakcine što prije kupe kako bi se počelo s masovnijom vakcinacijom.

Bilo bi logično da je za nabavku vakcina bila zadužena država i da tako imamo jednog pregovarača sa različitim firmama koje proizvode vakcine. Na taj način bi pregovori išli brže, cijena bi mogla biti povoljnija zbog veće količine i sigurno je da bismo do sada već išli u drugi krug vakcinacije. Međutim, s obzirom da su i državni i entitetski nivo pokazali da nemaju ni volju ni znanje za to, Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila novac za nabavku vakcina za svoje građane. Kao što je premijer Forto već najavio, ušli smo u pregovore sa nekoliko proizvođača i dat ćemo sve od sebe da vakcine što prije kupimo i krenemo sa vakcinacijama. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo zdravlje naših građana. Već smo izradili plan za vakcinaciju tako da su građani već upoznati sa redoslijedom vakcinacije, koji je u skladu sa evropskim smjernicama za vakcinaciju od COVID-19.

Haris Vranić, 25. 1. 2021.

O hronologiji dešavanja s direktnom nabavkom vakcina u KS-u Istinomjer je pisao još u martu ove godine, kada su iz kantonalne Vlade priznali da će samostalno teško nabaviti vakcine. Tada je u odgovorima na pitanja skupštinskih zastupnika ministar Vranić objasnio da su napori Vlade KS-a za nabavkom vakcina protiv COVID-19 rezultirali neuspjehom.

Vlada, pogotovo premijer i ja, angažovali smo sve moguće resurse ne bi li došli do tih vakcina, međutim, sve ono što je sada više nego jasno, dakle, svi ovi proizvođači žele samo direktno razgovarati sa državom. Dakle, stvarno ono što bi se reklo, nije više do nas, nego to je do državnog nivoa, mi više ne možemo uticati. Ako bude neke sreće, možda ćemo uspjeti, međutim, nikakvi nakupci, prekupci, ne znam ni ja, veledrogerije, ne mogu, dakle, oni žele direktno, proizvođači žele direktno razgovarati s predstavnicima države, pa to pitanje treba vjerovatno uputiti prema Vijeću ministara i prema federalnoj Vladi.

Haris Vranić, 22. 3. 2021.

Dva mjeseca kasnije, vakcine direktnim putem u KS-u nisu nabavljene, a i u to vrijeme, nakon što je imunizacija u ovom kantonu počela doniranim vakcinama i onim nabavljenim putem COVAX mehanizma, Vranić je i dalje spominjao mogućnost skore nabavke vakcina direktnim putem.

Taj proces je još u utoku. Taj proces još traje. Skoro je završen, nego je problem u tome što velike kompanije traže velike nabavke. Mi smo stupili u kontakt, potpisali preliminarne ugovore, ali padate na listi kada hoćete da kupite 500.000. Oni su nama rekli da kupimo milion ili milion i po vakcina i da ćemo biti u prioritetu. A mi ne možemo kupiti milion i po. I kad bi imali pare, ne znamo gdje bi ih potrošili.

Haris Vranić, 23. 5. 2021.

Treba napomenuti i da premijer Vlade KS-a Edin Forto u februaru ove godine, u vrijeme kada su vršeni pregovori s veledrogerijama o mogućnosti nabavke vakcina, nije spominjao vakcine kineskog proizvođača kao one koje će se nabavljati.

Razgovaramo sa par velefarmacija o nabavci Oxford/AstraZeneca i Sputnik V vakcina. To još uvijek nije konkretno, nemamo potvrđenu narudžbu. Čekamo ponude sa količinama, rokovima za isporuku i cijenama. Sigurno je da ćemo nabavljati vakcine koje se koriste u Evropskoj uniji.

Edin Forto, 22. 2. 2021.

Istinomjer se nedosljednostima čelnika Vlade KS-a u pogledu doniranih vakcina iz Srbije bavio u tekstu “Od ‘političke igre’ i ‘geostrateškog marketinga’ do zahvalnosti”.

U pogledu nabavke vakcina protiv COVID-19, Vlada KS-a od početka svog mandata “prešla je put” od insistiranja na hitnoj direktnoj nabavci vakcina i masovnom početku imunizacije, preko toga da nije u mogućnosti samostalno nabavljati cjepiva bez učešća viših nivoa vlasti, do toga da, iako ima mogućnost nabavke vakcina Pfizer s vrlo kratkim rokom isporuke, ministar Vranić ne vidi potrebu da se troše dodatna sredstva u slučaju nabavke vakcina Sinopharm od Vlade FBiH.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će posljednji stav ministra zdravstva KS-a Harisa Vranića ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!