Analize

Iz Vlade Kantona Sarajevo priznali da će teško nabaviti vakcine

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (KS), održanoj 22. marta 2021. godine, ministar zdravstva ovog kantona Haris Vranić dao je novi pregled informacija o stanju nabavke vakcina protiv koronavirusa kada je kantonalna vlast u pitanju.

Foto: FENA

U odgovorima na pitanja skupštinskih zastupnika, Vranić je objasnio da su napori Vlade KS-a za nabavkom vakcina rezultirali neuspjehom:

Vlada, pogotovo premijer i ja smo angažovali sve moguće resurse ne bi li došli do tih vakcina, međutim, sve ono što je sada više nego jasno, dakle, svi ovi proizvođači žele samo direktno razgovarati sa državom. Dakle, stvarno ono što bi se reklo, nije više do nas, nego to je do državnog nivoa, mi više ne možemo uticati. Ako bude neke sreće, možda ćemo uspjeti, međutim, nikakvi nakupci, prekupci, ne znam ni ja, veledrogerije, ne mogu, dakle, oni žele direktno, proizvođači žele direktno razgovarati s predstavnicima države, pa to pitanje treba vjerovatno uputiti prema Vijeću ministara i prema federalnoj Vladi.

Haris Vranić, 22. 3. 2021.


Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je putem zvaničnih kanala komunikacije 15. januara 2021. godine obavijestila građane kako je “obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja KS da pokrene proceduru nabavke vakcine protiv COVID-19 u vrijednosti 2.000.000 KM, sa pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv ove bolesti”.

Informaciju o pokretanju procedure nabavke vakcine iznio je istog dana i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u videoobraćanju putem Facebooka, a za Radio Slobodna Evropa je potvrdio da će se proces vršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Na pres-konferenciji Vlade Kantona Sarajevo iz februara 2021. godine, premijer Edin Forto predstavio je najnovije informacije o stanju nabavke vakcina, ustvrdivši kako predstavnici kompanije Pfizer-BioNTech pregovore vrše samo s državom, dok neimenovani “zapadni proizvođač”, kao i Ruski fond za direktne investicije, vakcine prodaje po tržišnom principu:

Konkretno, Pfizer razgovara samo s državom. To je prva vakcina, to je vakcina za koju se svi otimaju i to je vakcina koja je uplaćena već najesen prošle godine u tolikim količinama da je dovoljno za zapadni svijet i za bogati svijet. (…) Mi smo sjedili sa predstavnicima Pfizera iz BiH, kontaktirali smo preko njih i New York, tražili smo i druge načine da mi kao kanton uđemo u neki razgovor, jedini način je preko države, državno ministarstvo mora, ako ništa, objediniti sve porudžbe koje bi mi, recimo, kao kanton rekli koje su naše potrebe. (…) Drugi primjer je jedna druga, također, zapadna vakcina, tačnije proizvođači s kojim sam ja direktno razgovarao. Minimalna količina je million i po doza. Ta vakcina radi po tržišnom principu, oni ne rade samo s državama, ali rade po principu tržišnom, uz ovu tržišnu količinu, KS bi morao imati minimalno 50 miliona dolara na računu da uopšte pregovara s ovim proizvođačem. Također, Sputnjik, ruska vakcina, ide preko Državnog instituta iz Rusije i oni idu također prema tržišnom principu. Izrazito je teško upasti u nabavku s količinama koje trebaju Kantonu Sarajevo.

Edin Forto, 22. 2. 2021.

Činilo se da je pomak u pregovorima Vlade KS-a sa proizvođačima vakcina napravljen početkom marta, kada je upravo ministar Vranić izjavio da kompanija AstraZeneca vrši provjere biografija njega i premijera Forte, izjavivši da su održali pregovore s direktorom ove kompanije:

“Moram vam reći jednu stvar. Kada smo vršili pregovore sa direktorom kompanije AstraZeneca, oni nisu vjerovali niti jednom našem papiru dok se nismo uživo javili jer više ne vjeruju niti jednom našem političaru. Rekli su nam da su dobili ‘more’ papira od premijera i ministara te da oni nisu znali s kim vrše pregovore.”

Haris Vranić, 6. 3. 2021.

Pet dana kasnije, iz Vlade KS-a su saopštili da je ova vlada “u direktnim pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija i AstraZenecom”:

Do sada je Vlada Kantona Sarajevo izdala pismo namjere predstavnicima šest firmi iz Bosne i Hercegovine koje su iskazale interes da pregovaraju s ciljem prikupljanja ponuda za nabavku vakcina, a za šta su osigurana budžetska sredstva. Također, uspostavljen je direktni kontakt sa rukovodstvom Ruskog fonda direktnih investicija te predstavnicima AstraZeneca-e.

Vlada KS-a, 11. 3. 2021.

Sutradan, premijer Edin Forto je u programu televizije N1 ponovo izjavio da od određenih proizvođača vakcina postoji mogućnost direktne kupovine i sa kantonalnog nivoa vlasti:

Određeni proizvođači, poput Moderne, naprimjer, komercijalno prodaju ko god kupi. Oni su najskuplji. Ja sam lično razgovarao sa Modernom i shvatio sam da te količine i te cijene mi ne možemo ni kao kanton, a pitanje je da li bi mogli kao Federacija. Znači, to je bilo, već krajem januara je bio taj razgovor. Određeni proizvođači, poput Pfizera, pregovaraju isključivo s državnim nivoom vlasti i to je ono gdje je moja kritika najviše bila upućena Vijeću ministara koje nije reagovalo. Međutim, proizvođači kineske vakcine i proizvođači ruske vakcine, do određenog nivoa i AstraZeneca proizvođač vakcine – oni pregovaraju sa državama, ali postoji mogućnost da ako dokažete da ste državni nivo vlasti, da niste preprodavač, postoji mogućnost razgovora, mi smo ostvarili taj razgovor, trenutno razgovaramo s AstraZenecom i sa proizvođačem ruske vakcine. Dakle, nismo mi 100% isključeni, ali nam je značajno otežan pristup vakcini.

Edin Forto, 12. 3. 2021.

Iako Vlada KS-a do sada nije uspjela dogovoriti nabavku vakcina, priloženi pregled dešavanja, saopštenja, kao i izjava premijera Forte, ali i samog ministra Vranića, pokazuju da su određeni proizvođači vakcina raspolagali mogućnošću direktnog pregovora s kantonalnim vladama, odnosno da je Vlada čak i stupila u kontakt s pojedinim.

Međutim, iz sinoćnjih riječi ministra zdravstva da “nije više do nas, nego je do državnog nivoa” može se naslutiti da cjelokupni angažman na kraju nije rezultirao uspjehom, te da je Vlada KS-a ipak odustala od nabavke vakcina protiv koronavirusa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!