Nedosljedno

Vlada KS i doniranje vakcina: Od “političke igre” i “geostrateškog marketinga” do zahvalnosti

Prvi kontingent od 10 hiljada doza vakcina AstraZeneca kao donacija Vlade Srbije Kantonu Sarajevo svečano je dočekan 9. aprila 2021. godine. Edin Forto, premijer KS, nije krio zahvalnost na doniranim vakcinama.

Foto: Klix.ba

 

Ja sam dužan da izrazim zahvalnost ministru, Vladi Republike Srbije. Ono što želim naglasiti da naša korespondencija traje već neko vrijeme. Mi smo suštinski preko kabineta, ovdje se želim zahvaliti šefici svog kabineta Sanji Škuletić Malagić koja je pokrenula ovu priču kada smo tražili da nam prodaju vakcine, u nemogućnosti da idemo direktno kod proizvođača, velikih svjetskih proizvođača. Obratili smo se nekoliko država i Republika Srbija je odgovorila da će razmotriti naš zahtjev. Nakon što određenih, to već traje možda više od mjesec dana, oni su nama rekli, iako nam ne mogu obezbijediti komercijalnu vakcinu, u smislu da platimo te vakcine, oni su odlučili da nam uruče ovu donaciju.

Edin Forto, 9. 4. 2021.

Forto je također objasnio kako će se Vlada KS odužiti Srbiji za ovu donaciju.

Vlada KS će svojom gestom propratiti ovu donaciju tako što ćemo u protuvrijednosti ovih vakcina uručiti paket Republici Srbiji, Vladi Republike Srbije, gdje ćemo mi njihovim građanima ponuditi nešto, još nismo zatvorili tu konstrukciju, ali vjerovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u KS i odsjedaju u našim hotelima na račun Vlade KS preko turističkih vaučera.

Edin Forto, 9. 4. 2021.

I ministar zdravstva KS Haris Vranić izrazio je zahvalnost, te je rekao da je kanton spreman za implementaciju vakcinacije.

KS je pokušao na sve načine da dođe do vakcina. Međutim, eto nismo uspjeli iz svima znanih razloga. Ja se ovim želi da naglasim da je Ministarstvo zdravstva, Vlada i Zavod za javno zdravstvo potpuno spremna za implementaciju masovne vakcinacije.

Haris Vranić, 9. 4. 2021.

O nabavci vakcina kako u cijeloj BiH tako i u KS govori se mjesecima. Tako je premijer KS početkom februara 2021. na konferenciji za medije objašnjavao složenost nabavke vakcina, te je pritom kazao da su KS ponuđene “humanitarne” vakcine.

Ponuđene su nam humanitarne vakcine, ali mislimo da količina tih vakcina, poput onih dvije hiljade ruskih vakcina koje su došle prije nekoliko dana na aerodromu u Sarajevo, mislimo da to nije dovoljno za sistemsku imunizaciju, da su to više PR i političke poruke u koje mi ne želimo da ulazimo u geostrateškom marketingu.

Edin Forto, 9. 2. 2021.

Forto nije bio eksplicitniji u tome ko je KS ponudio “humanitarne” vakcine, a odgovor na ovo pitanje nekoliko dana kasnije dao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS, prilikom svog gostovanja u programu TVSA.

Da, mi smo dobili ponudu iz Srbije da nam se pokloni neki simbolični broj koji apsolutno ništa ne bi (baš za KS), da simbolični broj vakcina Sputnjik V, nismo vidjeli dobit od takvog sitnog broja vakcinacija, a ne bismo ulazili u političke igre tipa poklanjanja vakcina, imamo mi dovoljno sredstava da nabavimo.

Haris Vranić, 11. 2. 2021.

 

S obzirom na to da su prethodno ponuđenu mogućnost donacije manje količina vakcina iz Srbije zvaničnici Vlade KS okarakterisali kao “političku igru” i “geostrateški marketing”, a da su dva mjeseca kasnije svečano dočekali donaciju 10.000 vakcina upravo iz Srbije, Istinomjer će njihovo djelovanje ocijeniti kao nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!