Radi se na tome

U toku postupak eksproprijacije nekretnina na sjevernom dijelu Koridora Vc

Nakon što je vršilac dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Denis Lasić krajem jula 2023. godine najavio da će dio Koridora Vc biti pušten u promet do kraja naredne godine, u međuvremenu je pokrenut postupak eksproprijacije zemljišta te vršena izgradnja tunela Hrastik.

Izvor: JP Autoceste FBiH

Govoreći o sjevernom dijelu Koridora Vc, Lasić je 27.7.2023. godine ustvrdio da će ta dionica biti puštena u promet do kraja 2024. godine.

Kada je riječ o sjevernom dijelu Koridora Vc, krajem sljedeće godine bit će pušteno u promet 21 kilometar. Korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Denis Lasić, 25.7.2023.

Gradnja Koridora Vc na području FBiH započela je u jesen 2001. godine, a o njegovoj izgradnji Istinomjer je u više navrata detaljno pisao te pratio i predizborna obećanja partija na vlasti na državnom nivou data u kontekstu realizacije navedenog projekta.

Na sjednici održanoj 15.11.2023. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je utvrdila javni interes za izgradnju dionice na autocesti Nemila – Donja Gračanica na Koridoru Vc. Kako su tim povodom iz Vlade pojasnili, odluka je donesena u skladu s Elaboratom dopunske eksproprijacije K.O. Nemila tunel, pri čemu su JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju spomenute dionice, te je tom preduzeću naloženo da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina.

Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iz vlastitih sredstava, putem međunarodnih kredita i djelomično grant sredstvima.

Vlada FBiH, 15.11.2023.

Na osnovu navedene odluke Vlade FBiH, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar objavilo je javni poziv radi sporazumnog pribavljanja nekretnina u vezi s izgradnjom dionice Donja Gračanica – Nemila na Koridoru Vc.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Donja Gračanica – Nemila, tunel Nemila, na Koridoru Vc, u koju svrhu će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, 22.11.2023.

Navedenim javnim pozivom pozvani su svi vlasnici nekretnina koji se nalaze na području grada Zenica – K.O. Nemila radi, kako je precizirano, pokušaja sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje dionice Donja Gračanica – Nemila na Koridoru Vc.

Kako je javnost putem zvanične stranice JP Autoceste FBiH obaviještena polovinom novembra ove godine, u skladu s ugovorom o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionice Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara, iskopana je lijeva tunelska cijev tunela Hrastik dužine 100 m te je zamijenjena konstrukcija u pokrivenom usjeku dužine 100 metara u tunel s podzemnim iskopom iste dužine.

Nešto ranije, u intervjuu za Bilten JP Autoceste FBiH, objavljenom 24.10.2023. godine, na pitanje koje su trenutne aktivnosti na izgradnji Koridora Vc i kada se mogu očekivati prvi kilometri autoceste u prometu, Lasić je potvrdio da je aktivno osam gradilišta, odnosno 61 kilometar u izgradnji od Zenice sjever do južnog dijela Žepča, te dio koji obuhvata općine Usora, Doboj-Jug, preko Tešnja, Maglaja, do sjevernog dijela Žepča.

S obzirom na dosadašnje aktivnosti na izgradnji sjevernog dijela Koridora Vc, Istinomjer obećanju Denisa Lasića daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!