Djelimično ispunjeno

Gradnja koridora V-c

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

dovršetak gradnje započetih i ubrzana gradnja novih dionica autocesta na trasi Koridora V-c;

Obrazloženje

Tokom mandata Vijeća ministara BiH zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja, te je na kraju mandata obećanje djelimično ispunjeno.

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na svojoj Prvoj sjednici, održanoj 30. decembra 2019. godine, Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor 5c – centralni dio: izgradnja dionica autoputa Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), vrijedan 140 miliona eura.

Na ovaj način, kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH,  pokrenute su aktivnosti za projekt izgradnje nove trase dvije nepovezane dionice Koridora 5c čija je ukupna dužina 12 km, Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan. Kredit je alociran na Federaciju BiH sa rokom otplate 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupna vrijednost projekta iznosit će 294 miliona eura, s tim da će preostala 154 miliona eura biti obezbijeđena iz vlastitih sredstava, odnosno sredstava EBRD-a i WBIF granta.

Vijeće ministara BiH, 30. decembar 2019.

Na 20. sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2021 – 2023. godine, koji sadrži 255 projekata, ukupno vrijednih 3 milijarde i 883,71 milion KM.

Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o ažuriranju Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata Bosne i Hercegovine koja je uključivala ukupno 143 projekta. Usvajanje Liste je omogućilo odobravanje VBIF grant sredstava za sufinansiranje radova u oblasti transporta i zaštite okoliša za BiH u iznosu većem od 211 miliona eura u periodu 2015 – 2020. godine.

Jedan od ih projekata je dionica Ovčari – Mostar sjever za koji su u martu 2022. godine osigurana sredstva u iznosu od 300 miliona eura putem Evropske investicijske banke.

Dionica se sastoji od tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever) u ukupnoj dužini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom EBRD-a. Kredit će biti alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine), s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

U februaru 2021. godine osigurana su sredstva za dvije dionice Koridora Vc 2, Buna – Počitelj i Tunel Zenica – Donja Gračanica. Sredstva su osigurana grantom Evropske banke za obnovu iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Granični prijelaz i most Svilaj, kojim je povezan autoput na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, svečano je otvoren u 30. septembra 2021. godine.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!